Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Ετοιμες οι λίστες για 5.000 πλειστηριασμούς


Ολο και πιο κοντά έρχεται η απειλή του πλειστηριασμού για τους στρατηγικά κακοπληρωτές, καθώς Σεπτέμβριο και Οκτώβριο οι τράπεζες θα τους βγάλουν στη σέντρα κοινοποιώντας τους προγράμματα πλειστηριασμών, που θα αφορούν όχι μόνο εμπορικά ακίνητα αλλά ακόμα και κατοικίες.
Μάλιστα, στον επικαιροποιημένο Κώδικα Δεοντολογίας αναφέρεται ρητά ότι ο δανειολήπτης που θα κληθεί σε ρύθμιση και δεν ανταποκριθεί εντός των προθεσμιών που θα ορίσει η τράπεζα κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί ως «μη συνεργάσιμος», γεγονός που μπορεί να έχει ως συνέπεια τον εκπλειστηριασμό της κύριας κατοικίας του.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη περί τις 5.000 ακίνητα θα είναι εκείνα που θα βγουν πρώτα στο σφυρί, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους κατά σύστημα -και όχι από ανάγκη- κακοπληρωτές δανειολήπτες -ιδιοκτήτες τους ότι το καθεστώς ασυλίας έλαβε τέλος.
Ανάμεσα στα ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμό βρίσκονται και πολλές πολυτελείς κατοικίες που έχουν αποκτηθεί με τραπεζικό δανεισμό, το μέσο υπόλοιπο του δανείου είναι πάνω από 300.000 με 350.000 ευρώ και οι δόσεις τους δεν έχουν πληρωθεί για διάστημα πάνω από 24 μήνες.
Οι διαδικασίες θα κορυφωθούν μέσα στο 2017, καθώς μέχρι τότε θα ολοκληρωθούν οι βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο τόσο σε ό,τι αφορά το πτωχευτικό δίκαιο όσο και τον αστικό κώδικα και την επίσπευση των διαδικασιών -οι οποίες είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρες- για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων πλειστηριασμού.
Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκεται και η κατάρτιση νομοσχεδίου που θα ορίζει όλες τις παραμέτρους για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και θα προβλέπει λύση πακέτο για το σύνολο των οφειλών που έχουν επιχειρήσεις προς τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Προς το παρόν, μέσα από διασταυρώσεις που έχουν κάνει οι τράπεζες σε δάνεια και καταθέσεις υπολογίζουν ότι περίπου 60.000 με 70.000 δανειολήπτες είναι στρατηγικά κακοπληρωτές, και μάλιστα το 50% αυτών έχουν λάβει επιχειρηματικά δάνεια.
Τα βασικά κριτήρια, σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια, για να πάρει ένα ακίνητο την άγουσα προς πλειστηριασμό είναι: ο χρόνος των καθυστερήσεων, το ύψος του δανείου και η συμπεριφορά του δανειολήπτη. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες έχουν «ξεχωρίσει»: δάνεια με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που ο δανειολήπτης έχει να πληρώσει δόσεις για διάστημα μεγαλύτερο από δύο ή ακόμα και τρία χρόνια, δάνεια για τα οποία δεν έγινε ποτέ καμία επικοινωνία ή συνεργασία εκ μέρους του οφειλέτη για ρύθμιση και δάνεια με υψηλά υπόλοιπα οφειλής, που υπερβαίνουν τις 300.000 με 350.000 ευρώ και τα οποία δεν εμπίπτουν στην ασφάλεια του νομικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Την ίδια ώρα, μελέτη που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνει ότι στην κατηγορία του στρατηγικά κακοπληρωτή ανήκει η μία στις έξι επιχειρήσεις, οι οποίες, αν και έχουν τη δυνατότητα, δεν αποπληρώνουν τις δόσεις. Μάλιστα, από τα συμπεράσματα της μελέτης προκύπτει ότι όσο πιο μεγάλο είναι το χρέος της επιχείρησης και πιο μικρή η αξία των εγγυήσεων, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες το δάνειο να μην πληρωθεί.
Ερευνα
Ειδικότερα, οι αναλυτές της ΤτΕ εξέτασαν δείγμα 13.070 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και οι οποίες είχαν συνολικό τραπεζικό δανεισμό 56,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015. Από το ποσό αυτό, τα 18,7 δισ. ευρώ αφορούν εταιρικά δάνεια τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των τριών μηνών (με στοιχεία Δεκεμβρίου 2015) και αντιπροσωπεύουν το 32,88% του συνόλου των χορηγήσεων του δείγματος. Παράλληλα, η μελέτη κατέταξε τους «κόκκινους» δανειολήπτες σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που όντως έχουν πρόβλημα επιβίωσης και σε όσους έχουν επιλέξει να μην εξοφλούν τις οφειλές τους παρά την οικονομική τους ευρωστία.
Η εικόνα από το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ζοφερή. Τα «κόκκινα» δάνεια είναι περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια, με συνολικές οφειλές σχεδόν 98,5 δισ. ευρώ, ενώ, αν συνυπολογιστούν και αυτά που βρίσκονται σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, ο αριθμός ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια και η οφειλή τα 108 δισ. ευρώ.
Ο στόχος είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μέχρι το 2019 να έχουν μειωθεί στα 67 δισ. ευρώ από 108 δισ. ευρώ σήμερα. Τα σχέδια που κατέθεσαν στα τέλη Ιουνίου στην Τράπεζα της Ελλάδος οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι προβλέπουν ότι μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει, βάσει των στόχων που τέθηκαν, να έχει απαλλαγεί από προβληματικά στοιχεία ενεργητικού της τάξεως των 41 δισ. ευρώ.
  • 24 και πλέον μήνες δεν έχουν πληρωθεί οι δόσεις δανείων για αγορά καταστημάτων και κατοικιών, ακίνητα τα οποία οι τράπεζες βγάζουν στο σφυρί από Σεπτέμβριο
  • Τα βασικά κριτήρια σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια για να εκπλειστηριαστεί ένα ακίνητο είναι ο χρόνος των καθυστερήσεων, η οφειλή -πάνω από 300.00 ευρώ- και η συμπεριφορά του δανειολήπτη
  • Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!