Με ενστάσεις και πολλά εμπόδια ξεκίνησε τελικά η δίκη της Siemens

Με ενστάσεις και πολλά εμπόδια ξεκίνησε τελικά η δίκη της Siemens


Μεγάλος απών ο Μιχάλης Χριστοφοράκος - πρόσωπο κλειδί στην όλη υπόθεση - που εκπροσωπείται από τους πληρεξούσιους δικηγόρους του - Απών από τη δίκη και ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος

Με ελάχιστους από τους συνολικά 64 κατηγορουμένους να είναι παρόντες στο δικαστήριο, ξεκίνησε τελικά σήμερα στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας, η δίκη για μια από τις μεγαλύτερες ίσως υποθέσεις διαφθοράς, το αποκαλούμενο σκάνδαλο δωροδοκίας της Siemens. 

Μεγάλος απών ο Μιχάλης Χριστοφοράκος - πρόσωπο κλειδί στην όλη υπόθεση - που ενώ είχε διαφύγει στο εξωτερικό κατά το στάδιο της ανάκρισης, εκπροσωπείται κανονικά στη δίκη από τους πληρεξούσιους δικηγόρους του! 

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάδος έχει την δυνατότητα να... παρακολουθεί από το εξωτερικό τη δίκη, καθώς δεν εκδόθηκε ποτέ στην Ελλάδα για να δικαστεί με απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (σ.σ. είναι άλλωστε Γερμανός υπήκοος).

Απών από τη δίκη και ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσουκάτος, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για ποσό 1 εκατ. γερμανικών μάρκων που φέρεται να έλαβε από τη Siemens, χρήματα που όπως όμως υποστηρίζει δεν καρπώθηκε ο ίδιος αλλά μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσουκάτος εκπροσωπείται στο δικαστήριο από τους συνηγόρους του.

Ωστόσο, η επί της ουσίας έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας φαίνεται και πάλι να... καρκινοβατεί. Αν και η επόμενη συνεδρίαση του διδακτηρίου έχει οριστεί για τις 12 Ιουλίου, όπως όλα δείχνουν η επί της ουσίας έναρξη της δίκης θα ξεκινήσει από Σεπτέμβριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, οκτώ μήνες, από την πρώτη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο πρόεδρος του δικαστηρίου αναγκάστηκε να διακόψει τη διαδικασία προς αναζήτηση διερμηνέα της γαλλικής γλώσσας.

Μάλιστα, απευθύνθηκε στο ακροατήριο ζητώντας τη βοήθεια του... κοινού . "Παρακαλώ αν υπάρχει κάποιος από το ακροατήριο ο οποίος δεν σχετίζεται με την υπόθεση και μιλάει τη γαλλική γλώσσα να μας βοηθήσει" είπε ο πρόεδρος. 

Η ανάγκη για διερμηνέα προέκυψε καθώς τη δίκη παρακολουθεί ο Γαλλοελβετός κατηγορούμενος άλλοτε μεγαλοτραπεζίτης Ζαν Κλοντ Οσβαλντ. 

Τελικά και αφού βρέθηκε διερμηνέας οι συνήγοροι υπεράσπισης των Γερμανών κατηγορουμένων υπέβαλαν ένσταση ακυρότητας κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος καθώς επιδόθηκε μόνο στην ελληνική γλώσσα. 

Ζήτημα όμως ανέκυψε και με την μη ολοκλήρωση (ακόμη) της μετάφρασης του παραπεμπικού βουλεύματος από την ελληνική στη γερμανική και γαλλική γλώσσα. 

Η μη μετάφραση του βουλεύματος - που απαρριθμεί χιλιάδες σελίδες - ζητείται από τους Γερμανούς κατηγορούμενους που κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.Στα Γαλλικά θα πρέπει να μεταφραστεί για τον Ελβετο τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Οι συνηγοροί των Γερμανών κατηγορουμένων τόνισαν ότι η μετάφραση στα γερμανικά του βουλεύματος και άλλων σημαντικών εγγράφων της δικογραφίας είναι απαραίτητη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δημιουργείται απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας. 

"Τα ουσιώδη έγγραφα πρέπει να παρέχονται μεταφρασμένα στην μητρική γλώσσα των κατηγορουμένων διαφορετικά θίγονται τα συνταγματικά τους δικαιώματα και παραβιάζεται η αρχή της δίκαιης δίκης" είπαν χαρακτηριστικά οι συνήγοροι. 

Επιπλέον, η υπεράσπιση του Ελληνοελβετού τραπεζικού στελέχους Φάνη Λυγινού, υπέβαλε ένσταση ακυρότητας του κλητηρίου θεσπίσματος καθώς, όπως είπε, δεν έγινε νόμιμη επίδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος. 

Στο Ιρακ 

Ο εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε την απόρριψη και των δυο ενστάσεων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την παραγραφή των αδικημάτων. 

"Κάθε λεπτό που περνάει παραγράφεται το αδίκημα της δωροδοκίας" είπε στη σχετική τοποθέτησή του ο εισαγγελέας . 

Όπως ανέφερε ο εισαγγελέας η ένσταση πρέπει να απορριφθεί διότι, μεταξύ άλλων, η μη συνεπίδοση του βουλεύματος δεν προκαλεί ακυρότητα, παρά μόνο αν υπαρχει βλάβη των υπερασπιστικων ισχυρισμών των
κατηγορουμένων, κάτι που όπως ανέφερε δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση.

Ακόμη ο εισαγγελέας χαρακτήρισε "εξαιρετικά επείγουσα την υπόθεση" και παράλληλα υποστήριξε ότι οι Γερμανοί απολογήθηκαν με στην ανάκριση με συνηγόρους.

Λαμβάνοντας το λόγο οι συνήγοροι ζήτησαν να μη γίνει δεκτή η πρόταση του εισαγγελέα με το σκεπτικό ότι παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα των εντολέων τους. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση συνηγόρου που τόνισε ότι η πρόταση του εισαγγελέα την φοβίζει. Η συνήγορος μίλησε για διαδικασίες που ακολουθούνται μόνο στο Ιράκ.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του!

Η υπόθεση

Στο εδώλιο κατηγορούμενοι για την υπόθεση των "μαύρων ταμείων" της Siemens είναι 64 πρόσωπα.

Η πολύκροτη δίκη είχε εκφωνηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο η αποχή των δικηγόρων "πάγωσε" την εξέλιξη της.

Η υπόθεση των "μαύρων ταμείων " της Siemens απασχολεί την ελληνική Δικαιοσύνη για περισσότερο από μια δεκαετία. 

Η δικογραφία αφορά την σύμβαση που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και την γερμανική Siemens.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας τα ποσά που αποτέλεσαν "ωφέλιμες πληρωμές" εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ. 

Το συγκεκριμένο ποσό υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου. 

Μεταξύ των προσώπων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη , Θόδωρος Τσουκάτος για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων. Υπόλογος επίσης είναι ο επί σειρά ετών Διευθύνων Σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού Χάινριχ Φον Πίρερ αλλά και τα πρώην στελέχη της Siemens Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιούγκ , Ράινχαρτ Σίκατσεκ ,Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού κ.α , όπως και οι καταζητούμενοι Μιχάλης Χριστοφοράκος καιΧρήστος Καραβέλας.Επίσης τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής,Σωτήρης Τζούμας κ.α. Οι ιδιώτες , χρηματιστές επιχειρηματίες κλπ, Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος,Βασίλειος Τυρογαλάς κ.α. Κατηγορούμενοι είναι επίσης τα δύο τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 12 Ιουλίου. 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις