Τσίπρας: Είχα δώσει εντολή στον Βαρουφάκη για «Plan B»

Τσίπρας: Είχα δώσει εντολή στον Βαρουφάκη για «Plan B»

«Προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό Οικονομικών να μου πει τι θα συνέβαινε αν η χώρα βρισκόταν εκτός ευρωζώνης» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός - «Ένας από τους λόγους που συνέτειναν στο να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να μην βρεθούμε εκτός, είναι κι αυτά που διάβασα στη μελέτη του» προσέθεσε

Την ύπαρξη «Plan B», με εντολή δική του προς τον Γιάνη Βαρουφάκη, παραδέχθηκε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας: «Προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό Οικονομικών να μου πει τι θα συνέβαινε, αν η χώρα βρισκόταν εκτός ευρωζώνης».

Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην τηλεόραση του Σκάι και στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι, όταν έλαβε τη μελέτη για τις συνέπειες που θα είχε η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, έκανε ό,τι ήταν δυνατόν, για να μην βρεθούμε εκτός.

«Ουδέποτε διαπραγματεύθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ» είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε σχέδιο για παράλληλο νόμισμα (σ.σ. τα περίφημα IOU's). «Φαντάζεστε να δίναμε χαρτάκια για συντάξεις;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. «Θα ήμασταν failed state» προσέθεσε.

«Δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση "Plan B"» είπε ακόμη, διαψεύδοντας ουσιαστικά όσα υποστήριξε ο οικονομολόγος και συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. «Αναφέρεστε σε μια συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, που αφορούσε περίοδο παρατεταμένης κρίσης» είπε στον δημοσιογράφο.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη πως η μετάβαση στην κανονικότητα δεν θα είναι απότομη, αλλά θα είναι σταδιακή και για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού επώδυνη. «Γι' αυτό πρέπει να δουλέψουμε όλοι» συμπλήρωσε.

«Ώριμη σκέψη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε την πρόθεσή του να κάνει δημοψήφισμα, προκειμένου να επικυρωθεί η βούληση του ελληνικού λαού επί της απευθείας εκλογής Προέδρου.

«Όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλεγείς κοινοτάρχη, όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλέγεις δήμαρχο, να μην έχεις άποψη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, επιχειρηματολογώντας.

Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνει πως αυτές πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ χαρακτηρίζει τη δυαρχία ως μη εποικοδομητική.

Ο πρωθυπουργός τονίζει πως η συνταγματική αναθεώρηση θα αποκαταστήσει ορισμένες διεγνωσμένες δυσλειτουργίες, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και εν πάση περιπτώσει αφορά «δεύτερες και τρίτες σκέψεις», με δεδομένη την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου και διαδικασιών σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις