Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Τέσσερις καπνοβιομηχανίες στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου τσιγάρων


Στα 637 εκατ. ευρώ εκτιμάται η φοροδιαφυγή από το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα και για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση από τη μία πλευρά κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή για την αντιμετώπισή του και αφετέρου τέσσερις μεγάλες καπνοβιομηχανίες της χώρας έχουν προχωρήσει σε εκστρατεία πάταξης της παράνομης διακίνησης.

Στα 637 εκατ. ευρώ εκτιμάται η φοροδιαφυγή από το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα και για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση από τη μία πλευρά κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή για την αντιμετώπισή του και αφετέρου τέσσερις μεγάλες καπνοβιομηχανίες της χώρας έχουν προχωρήσει σε εκστρατεία πάταξης της παράνομης διακίνησης.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις «Παπαστράτος», «British American Tobacco Hellas», «Imperial Tobaccο» και «JTI» υλοποίησαν από τις 30 Μαΐου έως τις 22 Ιουνίου ένα πρόγραμμα 30 εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού. Αυτά έγιναν σε εννέα πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Βόλο, Λάρισα, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα και Ηράκλειο Κρήτης).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας «Εκστρατεία κατά των παράνομων προϊόντων καπνού» την οποία έχουν αναλάβει οι 4 εταιρείες.


Συνολικά 750 στελέχη από τις διωκτικές Αρχές (Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, Ελληνική Αστυνομία, Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και Γενική Διεύθυνση Τελωνείων) από 70 πόλεις της Ελλάδας παρακολούθησαν τα σεμινάρια, τα οποία πραγματοποιήθηκαν από οκτώ εξειδικευμένα στελέχη από τα κεντρικά γραφεία των τεσσάρων εταιρειών.

Μελέτη
Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα συνέχισε και το 2015 να παραμένει σε υψηλά ποσοστά, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη που διενέργησε η KPMG σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), την Ελβετία και τη Νορβηγία.

Συγκεκριμένα, η μελέτη της KPMG έδειξε ότι στην Ελλάδα το 2015:

• Η συντριπτική πλειονότητα των παράνομων τσιγάρων παραμένουν τα «illicit whites» (6 στα 10). Τα «illicit whites» είναι τσιγάρα τα οποία συνήθως παράγονται νόμιμα σε μία χώρα, με κύριο σκοπό τη λαθραία διάθεσή τους σε άλλες χώρες. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τέτοιων τσιγάρων στην ΕΕ είναι η Πολωνία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Ισπανία.

Η KPMG υπολογίζει ότι οι αναλογούντες φόροι το 2015 από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων προσέγγισαν τα 637 εκατ. ευρώ.

• Αλλά και στην ΕΕ συνολικά, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων συνεχίζει να είναι σε υψηλά επίπεδα, καθώς 53 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν το 2015 στην ΕΕ αντιπροσωπεύοντας το 9,8% της συνολικής κατανάλωσης, μειωμένο ελαφρά σε σύγκριση με το 10,4% που ήταν το 2014.

Η παράνομη αγορά τσιγάρων στοιχίζει στους Ευρωπαίους φορολογούμενους και στις κυβερνήσεις τους περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε χαμένους φόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!