Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Μειώνεται το τέλος χρήσης για το φυσικό αέριο

Μειώνεται το τέλος χρήσης για το φυσικό αέριο

Στην ανάγκη προστασίας των βιομηχανιών από το υψηλό ενεργειακό κόστος και όχι στην προσπάθεια για παρεμπόδιση ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ αποδίδει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή και προβλέπει το «ψαλίδισμα» των αυξήσεων στα τέλη χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου.

Για τη νομοθετική παρέμβαση φέρονται ενοχλημένοι οι εκπρόσωποι της Socar, της αζέρικης εταιρείας που έχει αναδειχθεί πλειοδότης του διαγωνισμού, έχοντας υπογράψει και τη σχετική σύμβαση πώλησης για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι με βάση τον ισχύοντα κανονισμό ηSocar θα έδινε 400 εκατ. ευρώ για τον ΔΕΣΦΑ, αλλά θα έπαιρνε πίσω -«ανάκτηση κόστους»- 547,14 εκατ. ευρώ.

Κι αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα γινόταν με την αύξηση κατά 68% των τελών χρήσης δικτύου, επιβαρύνοντας τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Η τροπολογία του υπουργού οδηγεί σε μείωση του ανακτήσιμου κόστους αλλά και της αύξησης των τελών. Υπενθυμίζεται ότι η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ έχει κολλήσει στην Κομισιόν, καθώς ζήτησε η Socar να περιορίσει το ποσοστό της στο 49% και το υπόλοιπο 17% να πουληθεί σε άλλη εταιρεία. Ενδιαφέρον γι' αυτό έχει δείξει ο Ιταλός διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου Snam.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!