Αίτημα για αλλαγή του νέου νόμου που διέπει τη λειτουργία των τραπεζών θα υποβάλει στους θεσμούς ο Ευ. Τσακαλώτος στο Eurogroup της Δευτέρας καθώς η κυβέρνηση φοβάται πλέον την επέλαση των ξένων managers στις διοικήσεις, οι οποίοι απειλούν με αφελληνισμό το εγχώριο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο υπ. Οικονομικών έχουν στείλει ήδη σχετική επιστολή στην Κομισιόν, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τον ESM ζητώντας τη χαλάρωση των ασφυκτικών όρων που έχουν τεθεί και πριμοδοτούν τους ξένους επενδυτές και τα funds.
«Θέλουμε να γίνουν πιο σαφή τα κριτήρια, για να αποκτήσουμε ισχυρά διοικητικά συμβούλια στις τράπεζες», σημειώνει ανώτατη κυβερνητική πηγή.
Το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις μετά την αναγκαστική παραίτηση και των τριών μελών της διοίκησης του ΤΧΣ παρά τη στήριξη που τους παρείχε μέχρι τέλους ο κ. Τσακαλώτος.
Ωστόσο μέχρι στιγμής οι δανειστές ανθίστανται σε κάθε ελληνική προσπάθεια αλλαγής του σκληρού νόμου που ψηφίστηκε στο τέλος του 2015. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα «Αγορά» ο Μάριο Ντράγκι φέρεται να διαμήνυσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη στη Φρανκφούρτη ότι το ζήτημα δεν είναι προς συζήτηση.
Στη σκιά της τραπεζικής κρίσης της Ιταλίας όμως η κυβέρνηση αναμένεται να επιμείνει στο ζήτημα προκειμένου να μην περάσουν οι τράπεζες σε ξένα χέρια και κατ' επέκταση να μην γίνουν οι υπερδανεισμένες εταιρείες βορά στις άγριες διαθέσεις των funds.
Στελέχη τραπεζών υπολογίζουν πως εάν δεν αλλάξει ο ισχύων νόμος τότε θα αντικατασταθούν περί τα 25 μέλη των ΔΣ των συστημικών τραπεζών.
Τρεις μήνες προθεσμία
Εν τω μεταξύ προθεσμία ως το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν οι τράπεζες να προσαρμόσουν τις δομές εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και τη σύνθεση των Διοικητικών τους Συμβουλίων και επιτροπών στα αποτελέσματα της αξιολόγησης, που διενήργησε το ΤΧΣ, με τη βοήθεια της Spencer Stuart.
Η μελέτη της αξιολόγησης έχει υποβληθεί σε κυβέρνηση και θεσμούς ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ την Πέμπτη το Ταμείο απέστειλε σε Εθνική, Πειραιώς, και Eurobank τα συμπεράσματα που αφορούν την καθεμία από αυτές.
Η αξιολόγηση περιλαμβάνει το μέγεθος, τη δομή και την κατανομή των αρμοδιοτήτων εντός του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών τους, σύμφωνα με τις επιχειρηματικές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων. Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, το ΤΧΣ διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις για βελτιώσεις και τυχόν αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των συστημικών τραπεζών (ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha, Eurobank).
Μέχρι το τέλος του μήνα, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν καταθέσει τον σχεδιασμό τους για τις προσαρμογές, τόσο στο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης, όσο και στα μέλη των Διοικητικών τους Συμβουλίων, τον οποίο, όπως προαναφέρθηκε, έχουν προθεσμία να υλοποιήσουν ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Η ΤτΕ και εμμέσως ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός έχουν την ευθύνη, βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου, να ελέγξουν τον βαθμό προσαρμογής των τραπεζών, είτε απευθείας, είτε προσλαμβάνοντας αξιολογητή (σ.σ. πιθανότατα τη Spencer Stuart που διενήργησε και την αρχική αξιολόγηση, ενώ το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει «ποινές» συμμόρφωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!