Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Ο «χάρτης» των βάσεων: Στα πάνω τους οι Ιατρικές - Κάτω όλες οι άλλες σχολές

Ο «χάρτης» των βάσεων: Στα πάνω τους οι Ιατρικές - Κάτω όλες οι άλλες σχολές

Στα ιστορικά υψηλά των 19.000 η Ιατρική Αθήνας - Ιστορικά χαμηλά για τις Παιδαγωγικές - Σε πτώση οι Πολυτεχνικές σχολές και τα Οικονομικά τμήματα - Οριακή άνοδο στις Νομικές

Μόνο οι ιατρικές σχολές φαίνεται ότι γλιτώνουν από την γενική πτωτική κατεύθυνση των φετινών βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Τα στατιστικά στοιχεία από την κλίμακα των μορίων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας δείχνουν ότι ελάχιστοι ήταν οι αριστούχοι ενώ αντίθετα τα ποσοστά εκείνων που κατέκτησαν από 0 έως 7.000 μόρια είναι εξαιρετικά υψηλά.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι σε όλα τα επιστημονικά πεδία πλην του 3ου που περιλαμβάνει τις σχολές των επιστημών υγείας να εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείωση των βάσεων, η οποία για ορισμένες σχολές όπως οι Παιδαγωγικές θα κινηθεί σε ιστορικά χαμηλά.

Σε αντίθετη πορεία φαίνεται ότι κινούνται οι ιατρικές σχολές καθώς θα παραμείνουν στα ύψη, ξεπερνώντας τα 19.000 μόρια, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ στην περιφέρεια θα ξεκινήσουν, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, από 18.500 μόρια.

Την ίδια ώρα Πολυτεχνικές σχολές, Παιδαγωγικά, Οικονομικά τμήματα θα δουν πτώση των βάσεων τους, ενώ οριακά ανοδική αναμένεται η πορεία στις Νομικές σχολές.

Ανα πεδίο η εικόνα που αναμένεται να διαμορφωθεί έχει ως εξής:

Στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών ανεβαίνουν ελαφρώς η Νομική, η Ψυχολογία και η Κοινωνιολογία. Συγκεκριμένα η εκτίμηση είναι ότι έως 150 μόρια προς τα πάνω θα κινηθούν οι νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης με ακόμα μεγαλύτερη άνοδο στη βάση της Κομοτηνής. Κατά 200 μόρια ίσως αυξηθεί η βάση στη Φιλολογία αλλά και η Κοινωνιολογία λόγω των 3.500 υποψηφίων που κατέγραψαν επιδόσεις από 16.000 έως 18.000 μόρια. Εκτιμάται ότι ανοδική θα είναι η πορεία των βάσεων και σε σχολές που κινούνταν σε χαμηλές κλίμακες όπως αυτή της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας η των Πολιτικών Επιστημών.

Στο 2ο πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών λόγω της πληθώρας των σχολών που περιλαμβάνονται σε αυτό οι μεταβολές θα είναι ελάχιστες και οι αυξομοιώσεις θα είναι κατά μέσο όρο της τάξης των 100-200 μορίων. Στις Πολυτεχνικές σχολές πάντως αναμένεται πτώση, η οποία θα μεγαλώνει όσο κατεβαίνουμε προς τις πιο χαμηλόβαθμες σχολές. Σε κάποιες Πολυτεχνικές σχολές που παραδοσιακά έχουν υψηλή βαθμολογία και αίγλη οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα έχουν ακόμα και εντυπωσιακή πτώση. Εκτιμάται ότι χαμένοι θα είναι όσοι στοχεύουν από την κατεύθυνση αυτή στις σχολές Βιολογίας. Δεδομένη θα πρέπει, επίσης, να θεωρείται η απώλεια ακόμα και 1.000 μοίρων στα ΤΕΙ που κινούνταν στα όρια της βάσης του 10 με αντικείμενο την Ηλεκτρολογία, τη Μηχανολογία και την Τεχνολογία Τροφίμων καθώς περίπου 5.000 υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση.

Στο 3ο πεδίο των Επιστημων Υγείας η πολύ καλή εικόνα των υποψηφίων σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία διατηρεί τις βάσεις στις περιζήτητες Ιατρικές στο ύψος τους οδηγώντας τις σε πολλές περιπτώσεις και σε άνοδο. Χαρακτηριστική η εκτίμηση για την Ιατρική Αθηνών η οποία αναμένεται να κινηθεί πάνω από τα ιστορικά της υψηλά στα 19.000 μόρια. Η συσσώρευση αριστούχων εξάλλου συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις άλλες Ιατρικές οπως της Θεσσαλονίκης (η άνοδος εκτιμάται στα 300 μόρια) αλλά και τις Παραιατρικές (Νοσηλευτικά τμήματα και ΤΕΙ) και τις Γεωπονικές σχολές. Μεγάλοι χαμένοι αναμένεται να είναι οι υποψήφιοι που προέρχονται από το επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών καθώς η ποινή μορίων και οι μέτριες επιδόσεις τους πολύ πιθανόν να τους κοστίσουν μια θέση στα παραϊατρικά επαγγέλματα που στόχευαν.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο των Παιδαγωγικών Τμημάτων οι βάσεις εκτιμάται ότι μπορεί να σημειώσουν πτώση έως και 1.000 μόρια ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εικόνες άδειων αμφιθεάτρων στα περιφερειακά τμήματα. Κόλαφος αποδείχθηκαν τα Μαθηματικά καθώς ένα 67% έγραψε στα Μαθηματικά της Γενικής Παιδείας κάτω από τη βάση. Στις σχολές, δε, που σημειώνουν χαμηλότερες βάσεις η πτώση αναμένεται ιλιγγιώδης λόγω της μικρής ζήτησης και των πολύ χαμηλών βαθμολογιών των υποψηφίων.

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικήςαναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά, με ποσοστό περίπου 78% των υποψηφίων έγραψαν κάτω από τη βάση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!