Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Με κατάργηση απειλείται το κυνήγι - Στη Χαλκιδική το πρώτο «συμβούλιο» κυνηγών

Με κατάργηση απειλείται το κυνήγι - Στη Χαλκιδική το πρώτο «συμβούλιο» κυνηγών

Αναβρασμός επικρατεί στον κυνηγετικό κόσμο όλης της χώρας με αφορμή τον «Εθνικό Διάλογο για το κυνήγι» που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι συλλογικοί φορείς των κυνηγών διατυπώνουν έντονες ανησυχίες και προβληματισμούς για όσα προωθεί η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης, καθώς το μέλλον του αγαπημένου «σπορ» πολλών Ελλήνων διαγράφεται δυσοίωνο.

Όπως καταγγέλλει, μιλώντας στο halkidikifocus.gr, το μέλος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης (Κ.Ο.ΜΑ.Θ.) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυνηγετικού Συλλόγου Νέων Μουδανιών, Χάρης Σαρόγλου,στις τρεις φάσεις κατά τις οποίες διεξήχθη ο «Εθνικός Διάλογος για το κυνήγι», οι εκπρόσωποι των κυνηγετικών οργανώσεων συμμετείχαν στις δύο πρώτες και αποκλείστηκαν ουσιαστικά στην τελευταία, σε αντίθεση με άλλους φορείς, όπως φιλοζωικά σωματεία. «Η διαβούλευση εξελίχθηκε σε φιάσκο καθώς στην τρίτη συνάντηση δεν κλήθηκε η Συνομοσπονδία Κυνηγών Ελλάδας, που αριθμεί περισσότερα από 200 χιλιάδες μέλη»,σημείωσε ο κ. Σαρόγλου.

Προς διάλυση η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή

Για πολλές δεκαετίες και κυρίως τα τελευταία χρόνια, όπου οι δασικές υπηρεσίες έχουν αποδεκατιστεί από προσωπικό, οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες σε συνεργασία με τους κατά τόπους συλλόγους προχώρησαν στη σύσταση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής. Ειδικότερα, με δαπάνες προερχόμενες από τις εισφορές των μελών τους, προσλαμβάνονται θηροφύλακες με στόχο την πάταξη του παράνομου κυνηγιού και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος. «Η ΚΟΜΑΘ έχει προσλάβει 65 θηροφύλακες, οι οποίοι είναι εφοδιασμένοι με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στους κυνηγούς, στα δάση και στο κοινωνικό σύνολο», τονίζει ο κ. Σαρόγλου.

Όπως εξηγεί, στις προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου είναι αφενός η ενσωμάτωση της θηροφυλακής στους φορείς διαχείρισης ποταμών, λιμνών και λοιπών οικοσυστημάτων και αφετέρου η συνέχιση της είσπραξης των ποσών που πληρώνουν οι κυνηγετικοί σύλλογοι προς το δημόσιο ταμείο.«Από τη μια πλευρά καταργείται ένας οικονομικά υγιής θεσμός και από την άλλη θα συνεχιστεί η αφαίμαξη των φορέων που εκπροσωπούν τους κυνηγούς», παρατηρεί το μέλος της Κ.Ο.ΜΑ.Θ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στο πλαίσιο του διαλόγου, οι θηροφύλακες αναμένεται να ενταχθούν στο επιστημονικό προσωπικό των Φορέων Διαχείρισης ενώ για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους απαιτούνται πόροι τους οποίους η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει μέσω των κυνηγετικών οργανώσεων. «Οι φορείς χρηματοδοτούνταν από ευρωπαϊκά κονδύλια ωστόσο τα αντίστοιχα προγράμματα έχουν ολοκληρωθεί. Έτσι, πρόσφορο έδαφος εντοπίζεται στους κυνηγούς, οι οποίοι καταβάλλουν διάφορες εισφορές για την έκδοση της άδειας κυνηγιού», εξηγεί ο κ. Σαρόγλου.



Ο κυνηγετικός κόσμος εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, εντός της Δημόσιας Διοίκησης. «Θα ορίζονται προγράμματα περιπολιών στη διάρκεια του 24ωρου, όπως συμβαίνει σήμερα ή θα οδηγηθούμε σε θηροφύλακες-δημόσιους υπαλλήλους με αυστηρό πρωινό ωράριο;», αναρωτιέται ο κ. Σαρόγλου.

Περιορισμοί παντού…

Η νέα στρατηγική για το κυνήγι εκτιμάται ότι θα επιφέρει σοβαρές ανατροπές σε όσα ισχύουν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Σαρόγλου είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί η Χαλκιδική και ιδιαίτερα ο ορεινός όγκος του Χολομώντα όπως και η Σιθωνία. «Σύμφωνα με περιβαλλοντικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για τον Χολομώντα, σε 350 χιλιάδες στρέμματα θα απαγορευτούν τόσο το κυνήγι όσο και επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως η κτηνοτροφία, η υλοτομία, η καλλιέργεια των ελάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις προστατεύονται από διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες, όπως η RAMSAR, το δίκτυο NATURA κ.ά.», εξηγεί.

«Μπορεί το κυνήγι να αποτελεί ένα ‘σπορ’, όμως οι υπόλοιπες ανθρώπινες δραστηριότητες και ασχολίες που αναπτύσσονται στα δάση συνδέονται άμεσα με την επιβίωση των κατοίκων», προσθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Χαλκιδική υπάρχουν πέντε κυνηγετικοί σύλλογοι (Πολυγύρου, Νέων Μουδανιών, Αρναίας, Κασσάνδρας και Ορμύλιας), οι οποίοι αριθμούν συνολικά 5.500 μέλη. Ενδεικτικά, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Νέων Μουδανιών αριθμεί 1.100 ενεργά μέλη.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες των κυνηγών οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι ολέθριες για δεκάδες επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με το κυνήγι.

Ειδικότερα το ζήτημα αφορά:

200.000 πολίτες (και τις οικογένειές τους) της χώρας

7.000 θέσεις εργασίας του κυνηγετικού κλάδου

2.000 επιχειρήσεις κυνηγετικών ειδών

180.000.000 ευρώ έσοδα του Δημοσίου από έκδοση αδειών και ΦΠΑ

1 δις ευρώ ετήσιο τζίρο στην πραγματική οικονομία.

Εξάλλου, με ενδιαφέρον αναμένεται η έκδοση της ρυθμιστικής απόφασης, που θα καθορίζει τους όρους της νέας κυνηγετικής περιόδου και η οποία ξεκινά στα τέλη Αυγούστου.

Συγκέντρωση στον Πολύγυρο

Στην Χαλκιδική, το πρώτο κάλεσμα για ενημέρωση και διάλογο έχει οριστεί για την Κυριακή 26 Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ στο κλειστό θέατρο Πολυγύρου. Οι διοικήσεις των κυνηγετικών συλλόγων του νομού απευθύνουν έκκληση στα μέλη τους να παραστούν προκειμένου να ενημερωθούν διεξοδικά για όλες τις κρίσιμες εξελίξεις. Ταυτόχρονα, η ίδια πρόσκληση ισχύει και για όλους τους πολίτες ακόμη και για όσους εκφράζουν διαφορετικές απόψεις.

Για τα ζητήματα και τις προτάσεις των κυνηγών έχει ενημερωθεί η κυβερνητική βουλευτής του νομού, Κατερίνα Ιγγλέζη, η οποία είχε συνάντηση με εκπροσώπους των πέντε συλλόγων και της ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης.

Τέλος, η υπόθεση έχει φτάσει και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ομάδα βουλευτών της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Χαλκιδικής, Γιώργος Βαγιωνάς.

Πηγή: halkidikifocus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!