Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Τα μηχανάκια «τρέχουν» το εμπόριο και «φρενάρουν» την παραοικονομία

Τα μηχανάκια «τρέχουν» το εμπόριο και «φρενάρουν» την παραοικονομία

Διπλασιάστηκε σχεδόν ο αριθμός των POS, τα οποία προσεγγίζουν πλέον τις 300.000 μηχανάκια, καθώς στην εποχή των capital controls οι ηλεκτρονικές πληρωμές κερδίζουν έδαφος.

Μάλιστα, οι ηλεκτρονικές πληρωμές και το «πλαστικό χρήμα»... χτύπησαν την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή, ενώ η μείωση της εξάρτησης από το ρευστό, εκτιμάται ότι συνεισέφερε άμεσα 1,4% στο ΑΕΠ το 2ο εξάμηνο 2015. Τα παραπάνω αναφέρονται σε μελέτη της Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με την οποία η περαιτέρω αύξηση των πληρωμών με κάρτες (από 6,8% του ΑΕΠ το 2015) εκτιμάται ότι θα προσέθετε 0,5% στον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της περιόδου 2016-2020, δηλαδή 4,5 δισ. ευρώ σωρευτικά στο ΑΕΠ και άνω του 1,5 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα κατά την ίδια περίοδο (0,8% του ΑΕΠ του 2015). Στη μελέτη σημειώνεται ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (+90% το 2ο εξάμηνο) αντιστοιχεί σε αύξηση της τελικής δαπάνης άνω του 1 δισ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στη συντηρητική υπόθεση ότι περίπου το 1/4 της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών αντιστοιχεί σε συναλλαγές που προηγουμένως εντάσσονταν στην παραοικονομία, ενώ το μέγεθος της γκρίζας/αδήλωτης οικονομίας στην Ελλάδα εκτιμάται στο 24-25% του ΑΕΠ την τελευταία τριετία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον οι καταναλωτές ζητούν να πληρώσουν με «πλαστικό χρήμα» ακόμα και για αγορές μικρής αξίας -δηλαδή στο μίνι μάρκετ, το ψιλικατζίδικο, το φούρνο, το περίπτερο-, και χιλιάδες μικρομάγαζα εφοδιάζονται με τα μηχανάκια αποδοχής καρτών, τα POS.

Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, πριν από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, ο αριθμός των POS που χρησιμοποιούνταν στην Ελλάδα ήταν περίπου 150.000-170.000, με τον αριθμό των επιχειρήσεων που δέχονται κάρτες να είναι σημαντικά χαμηλότερος (110.000 - 120.000). Στο τέλος του 2015 ο αριθμός των POS έφτασε περίπου τις 200.000, και ήδη πλησιάζει τις 300.000 μηχανάκια.


Το κόστος απόκτησής τους κυμαίνεται ανάλογα με το αν το μηχάνημα είναι ενσύρματο, ασύρματο, ή mobile.

Για τα ενσύρματα (επιτραπέζια) μηχανάκια το κόστος αγοράς ξεκινά περίπου από τα 150-160 ευρώ, με το μηνιαίο κόστος συντήρησης να ξεκινά από τα 2 ευρώ μέχρι τα 6 ευρώ, ενώ το κόστος ενοικίασης διαμορφώνεται περίπου στα 9 με 10 ευρώ τον μήνα. Τα POS κοστίζουν από 250 ευρώ, με το μηνιαίο κόστος συντήρησης να διαμορφώνεται από 4 ευρώ - 8 ευρώ, και η τιμή ενοικίασης από τα 16-20 ευρώ τον μήνα.

Τέλος οι τιμές απόκτησης για τερματικά POS mobile ξεκινούν από τα 120 ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει μία εύκολη και αξιόπιστη λύση για την απόκτηση ενός πλήρους πακέτου υπηρεσιών αποδοχής συναλλαγών με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες, με ένα μηνιαίο σταθερό κόστος.

Για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Η υπηρεσία της ΕΤΕ είναι ιδανική για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις λιανικές (αλλά και χονδρικές) πωλήσεις προϊόντων ή υπηρεσιών και επιθυμούν να έχουν τον έλεγχο του κόστους με βάση τον όγκο των συναλλαγών τους.

Συγκεκριμένα ο επιχειρηματίας μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρία πακέτα i-bank POS που προσφέρει η τράπεζα, ανάλογα με τον μηνιαίο όγκο συναλλαγών:

• Το economy1, για μηνιαίο όγκο συναλλαγών έως 500€. Η μηνιαία πάγια χρέωση για τον επιχειρηματία είναι 9,90 ευρώ.

• Το economy2, για επιχειρηματίες με μηνιαίο όγκο συναλλαγών έως 1.500€. Η μηνιαία πάγια αμοιβή είναι στα 18,80 ευρώ.

• Το economy3, που καλύπτει μηνιαίο όγκο συναλλαγών έως 2.500€, με τη μηνιαία χρέωση να ανέρχεται στα 29,50 ευρώ.

Από την πλευρά της η Alpha Bank προσφέρει στις επιχειρήσεις την πρωτοποριακή υπηρεσία πληρωμών MasterPass.

Η τράπεζα που είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης (acquirer) καρτών πληρωμών στην Ελλάδα, φέρνει πρώτη στην ελληνική αγορά τη δυνατότητα αποδοχής του «ψηφιακού πορτοφολιού» MasterPass, προσφέροντας στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις περισσότερη ταχύτητα, ευκολία και ασφάλεια, κατά την αποδοχή συναλλαγών με κάρτες.

Να σημειωθεί ότι η νέα υπηρεσία πληρωμών MasterPass διατίθεται διεθνώς από τη MasterCard, και η χρήση της αυξάνεται με ταχύ ρυθμό. Στην Ελλάδα είναι διαθέσιμη από τις αρχές Απριλίου, σε όλες τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την Alpha Bank, μέσω της υπηρεσίας ηλεκτρονικού εμπορίου της τράπεζας, Alpha e-commerce. «Με το MasterPass, οι online πληρωμές ολοκληρώνονται γρήγορα και εύκολα, ενώ η διαδικασία των συναλλαγών είναι ιδιαίτερα απλή. Ο χρήστης της υπηρεσίας απλώς επιλέγει ως τρόπο πληρωμής το MasterPass, συνδέεται στο "ψηφιακό πορτοφόλι" που έχει δημιουργήσει στην τράπεζα συνεργασίας του και επιλέγει την κάρτα που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή.

Δεν απαιτείται η πληκτρολόγηση των στοιχείων της κάρτας του, καθώς αυτά βρίσκονται ήδη αποθηκευμένα με ασφάλεια στο ψηφιακό του πορτοφόλι και δεν γνωστοποιούνται στην εκάστοτε συναλλασσόμενη επιχείρηση», διευκρινίζει ο κ. Σωτήριος Κυριάκος, διευθυντής της Διευθύνσεως Εναλλακτικών Δικτύων της Alpha Bank.

Μέσω της υπηρεσίας MasterPass υποστηρίζονται όλες οι κάρτες πληρωμών (American Express, Visa, MasterCard, Diners Club), ενώ η απόκτησή της δεν απαιτεί καμία ενέργεια από την πλευρά των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, καθώς η προσθήκη του νέου τρόπου πληρωμής γίνεται αυτομάτως στη σελίδα πληρωμής της Alpha Bank.

Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο διευθυντής της Διευθύνσεως Καρτών και Προϊόντων Καταναλωτικής Πίστεως της τράπεζας κ. Γρηγόριος Πολίτης «με τη διάθεση της νέας υπηρεσίας MasterPass, η Alpha Bank στηρίζει εμπράκτως τις σύγχρονες επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους έναν νέο, γρήγορο, εύκολο και ασφαλή τρόπο πληρωμών. Παράλληλα, τους επιτρέπει να επιτύχουν αύξηση των συναλλαγών τους στον ταχέως αναπτυσσόμενο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου».

• Τα POS κοστίζουν από 250 ευρώ, ενώ το μηνιαίο κόστος συντήρησης είναι 4 έως 8 ευρώ

• Το MasterPass συνδέεται στο «ψηφιακό πορτοφόλι» που έχει δημιουργηθεί ο χρήστης στην τράπεζα συνεργασίας, ενώ υποστηρίζει όλες τις κάρτες πληρωμών

• 9,90€ είναι η πάγια χρέωση για τον επιχειρηματία που θα επιλέξει το economy1 i-bank POS της Εθνικής, για μηνιαίο όγκο συναλλαγών έως 500 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!