Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΕΕ: Η βιωσιμότητα του χρέους εμπόδιο για την ανάπτυξη της Ελλάδας

ΕΕ: Η βιωσιμότητα του χρέους εμπόδιο για την ανάπτυξη της Ελλάδας

Η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της Ελλάδας, αποφαίνεται η Κομισιόν, σε έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όπως υποστηρίζει η βιωσιμότητα θα αντιμετωπιστεί μέσω της εφαρμογής τόσο ενός αξιόπιστου προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών, όσο και επιπλέον μέτρων ελάφρυνσής του.

«Οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν το κύριο μοχλό ενίσχυσης του δυνητικού προϊόντος, της αύξησης της παραγωγικότητας και της μείωσης της ανεργίας» αναφέρεται στη σχετική έκθεση. «Τέτοιες διαρθρωτικές αλλαγές», συνεχίζει η Κομισιόν, «θεωρούνται οι αλλαγές στις αγορές εργασίας και προϊόντων, οι πολιτικές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και οι αλλαγές στα εθνικά συστήματα συνταξιοδότησης και περίθαλψης».

Όπως επισημαίνει στη συνέχεια, ο ρόλος των διαρθρωτικών αλλαγών είναι θεμελιώδης για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας.

Οι βασικοί τομείς της οικονομίας στους οποίους εφαρμόζονται οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα είναι:

Ο τομέας της ενέργειας

Η αγορά προϊόντων οι οποίες έχουν στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και των τιμών
Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Η συνέχιση της δημοσιονομικής αναθεώρησης, η οποία περιλαμβάνει την αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα και τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, οι οποίες θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, η οποία περιλαμβάνει μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διοίκηση και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διοίκησης

Η δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος και τη διευκόλυνση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης και την εξάλειψη των επενδυτικών εμποδίων

Η έμφαση σε διαρθρωτικά θέματα ανταγωνιστικότητας για την ενίσχυση των εξαγωγών (πρόσφατη εμπειρική μελέτη5, η οποία υπολογίζει ότι υπάρχει σημαντικό κενό μεταξύ δυνητικών εξαγωγών και εξαγωγών που πραγματοποιούνται, εκτιμά ότι η βελτίωση του ελληνικού θεσμικού πλαισίου κοντά στο μέσο επίπεδο των ΕΕ/ΟΟΣΑ, μπορεί να κλείσει το εξαγωγικό κενό της χώρας κατά ½ έως ¾ τοις εκατό)


Μεγάλες επιβαρύνσεις στην εξέλιξη του ΑΕΠ και στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους από την εφαρμογή των προγραμμάτων βοήθειας της Ελλάδας διαπιστώνει η Κομισιόν, στη σχετική της έκθεση.

Όπως αναφέρει ενδεικτικά, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε σωρευτικά περισσότερο από 25% από το 2008 έως το 2015, γεγονός που επέτεινε τη δυναμική του χρέους και συνέβαλε στην ανατροφοδότηση της κρίσης.,

Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από 109,3% του ΑΕΠ το 2008 σε 180,2% του ΑΕΠ το 2015, παρά τη σημαντική αναδιάρθρωση, ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ υπερέβη σημαντικά τους στόχους του προγράμματος.

Την περίοδο εφαρμογής του προγράμματος – προστίθεται στη σχετική έκθεση - σημειωνόταν ταυτόχρονα σημαντική επιδείνωση της δυναμικής του χρέους λόγω τόσο της μεγαλύτερης της προβλεπόμενης συρρίκνωσης του ΑΕΠ όσο και του παρατεταμένου αποπληθωρισμού.

Το χαμηλότερο ονομαστικό ΑΕΠ οδήγησε σε αύξηση της διαφοράς «επιτοκίου – ρυθμού ανάπτυξης» της σχέσης δηλαδή που καθορίζει τη μακροχρόνια τάση του χρέους, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μετατόπιση σε υψηλότερα επίπεδα χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!