Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Μνημόνιο διαρκείας με «αντάλλαγμα» το χρέος, απαιτεί το ΔΝΤ

Μνημόνιο διαρκείας με «αντάλλαγμα» το χρέος, απαιτεί το ΔΝΤ

Πολυετές Μνημόνιο, με διαρκή επιτήρηση και δικλίδες που θα διασφαλίσουν ότι η χώρα δεν θα διολισθήσει σε δημοσιονομικές περιπέτειες θα πρέπει να συνοδεύει την όποια συμφωνία για ελάφρυνση χρέους, που για πρώτη φορά, μετά από τέσσερα χρόνια, θα βρεθεί τη Δευτέρα στο τραπέζι του Eurogroup.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τις ακραίες απαιτήσεις του, τις οποίες στηρίζουν οι «σκληροί» της Ευρωζώνης επιδιώκει να «δέσει» την ελληνική πλευρά σε αυστηρό πλαίσιο εποπτείας και δημοσιονομικής επιτήρησης, ώστε τουλάχιστον έως το 2019 να αποφευχθούν νέες προσπάθειες αμφισβήτησης της όποιας συμφωνίας με τους πιστωτές. Η πολιτική υψηλού ρίσκου την οποία ακολουθεί το Ταμείο, με τη στήριξη όμως και της ηγεσίας του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, πρακτικά στοχεύει σε ριζική αναθεώρηση της συμφωνίας του Ιουλίου, περιπλέκοντας σε επικίνδυνο βαθμό τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, σε μια περίοδο τεταμένη σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Πλαίσιο που όπως παρατηρούν διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές εκτοξεύει στα ύψη τον βαθμό αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία, η οποία πασχίζει να «κρατήσει το κεφάλι έξω από το νερό» μετά από έξι χρόνια ύφεσης και σκληρής λιτότητας.

Η κατάσταση αυτές τις ώρες, στα αρχηγεία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, θυμίζει «καζάνι που βράζει» καθώς προσεγγίζουμε χρονικά στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, όπου όλες οι πλευρές θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους: Στο επίκεντρο βρίσκεται η αμετακίνητη θέση του Ταμείου, που επιμένει πως πρέπει από τώρα να εξειδικεύσει και να ποσοτικοποιήσει συγκεκριμένες περικοπές δαπανών που θα ενεργοποιηθούν μελλοντικά, αμέσως μόλις διαπιστώνονται αποκλίσεις. Πρακτικά το Ταμείο δεν θέλει να εμπλακεί σε ένα πρόγραμμα που με τη σημερινή του μορφή θεωρεί ότι δεν βγαίνει, χωρίς γενναία αναδιάρθρωση χρέους και προτάσσει τον μηχανισμό αυτόματης ενεργοποίησης περικοπών, αυτή τη φορά και στο σκληρό πηρύνα του Δημοσίου. Πολλές χώρες της Ευρωζώνης, και καταρχήν η Γερμανία, δεν θέλουν εμπλοκή στην Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ. Δεν θέλουν όμως παράλληλα μεγάλες παραχωρήσεις στην Ελλάδα για το χρέος, παρά το ότι υπάρχει η συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012. Έτσι, προτάσσουν ως «συνοδεία» της όποιας συμφωνίας για το χρέος ένα καθεστώς υψηλής «αιρεσιμότητας» (conditionality) που πρακτικά θα δένει τις επόμενες κυβερνήσεις στο άρμα μιας αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας προκειμένου να ενεργοποιούνται τα όποια μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος, τελικά προκριθούν.


Στο καλό σενάριο οι σκληροί της Ευρωζώνης μαζί με το ΔΝΤ θα επιδιώξουν τελικά ένα συμβιβασμό, εγκαίρως, ώστε να καταστεί δυνατό να κλείσει η συμφωνία με την Αθήνα έως τις 24 Μαΐου, το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου, χωρίς επικίνδυνη εμπλοκή. Το τι ακριβώς θα κερδίσει η Ελλάδα στο σενάριο αυτό ως προς το χρέος, μένει να αποδειχθεί στην πράξη, αν και οι περισσότεροι πρωταγωνιστές επιλέγουν να διατηρούν χαμηλά τον πήχυ στη φάση αυτή.

Στο δυσμενές και απευκταίο σενάριο, η πολιτική υψηλού ρίσκου που ακολουθεί το Ταμείο και το Βερολίνο θα μπορούσε να πυροδοτήσει σειρά απρόβλεπτων εξελίξεων, σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη συγκυρία και για την ίδια την Ευρωζώνη αλλά πρωτίστως για την ελληνική οικονομία που δεν αναμένεται να δραπετεύσει, φέτος, από τον εφιάλτη της ύφεσης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!