Τρίτη 17 Μαΐου 2016

«Λουκέτο» σε κλινικές δημόσιων νοσοκομείων

«Λουκέτο» σε κλινικές δημόσιων νοσοκομείων

Σε «κλείσιμο» τμημάτων και μείωση των διαθέσιμων κλινικών οδηγούνται τα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» το οποίο εφημερεύει καθημερινά, ειδικά για μαιευτικά και παιδιατρικά περιστατικά. Το νοσηλευτικό και μαιευτικό προσωπικό έχει μείωση μεγαλύτερη του 50% από τις οργανικές θέσεις, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει αύξηση των ασθενών που προσέρχονται κατά 30%, λόγω της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης. Οι μαίες και νοσηλευτές εργάζονται χωρίς ρεπό, χωρίς την δυνατότητα λήψης κανονικών αδειών και με μία αναλογία νοσηλευτή ανά ασθενείς που φτάνει το 1/30.

Στις τέσσερις μονάδες που λειτουργούν στο νοσοκομείο, η αναλογία αυτή φτάνει το 1/10 καθιστώντας τα αντίστοιχα τμήματα επιρρεπή σε ατυχήματα και λοιμώξεις. «Ο ρόλος τους αμφισβητείται και κρίνεται επικίνδυνη η λειτουργία τους», αναφέρει χαρακτηριστικά το Σωματείο Εργαζομένων σε κατεπείγουσα επιστολή που απέστειλε προς την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής. Όπως τονίζεται, «υπάρχουν τμήματα που πλέον θα πρέπει να κλείσουν καθώς δεν δύνανται να καλύψουν τις βάρδιες», «το μικροβιολογικό τμήμα στερείται πλέον ειδικευμένων ιατρών ενώ η αιμοδοσία δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Είδος πολυτελείας
Σύμφωνα με το Σωματείο, οι τραυματιοφορείς - νοσηλευτές είναι είδος πολυτελείας και η μετακίνηση των ασθενών γίνεται από συνοδούς, αφού τις περισσότερες φορές ένας τραυματιοφορέας καλύπτει 100 κλίνες, συμπεριλαμβανομένης και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας!

Στην ίδια επιστολή, το Σωματείο προειδοποιεί ότι «το Νοσοκομείο έφτασε σε οριακό σημείο λειτουργίας» ενημερώνοντας ότι «θα προβεί σε σύμπτυξη τμημάτων με αποτέλεσμα την μείωση των ενεργών κλινών». Και συνεχίζει: «είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε και να επικαλεστούμε την ευαισθησία σας προσμένοντας σε άμεση ανταπόκριση. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών και των εργαζομένων. Αναμένουμε το ταχύτερο έγγραφη δέσμευσή σας για τις άμεσες δράσεις και όχι για τις προθέσεις σας προτού προβούμε σε οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης για την οποία δεσμευόμαστε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!