Η ιστορία των ομάδων της Θεσσαλονίκης .

Οι ομάδες θρύλοι που έχουν σημαδέψει με ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές πολλές περιόδους της ζωής μας, ήμαστε εμείς αυτοί που ακολουθουσαμε την ομάδα των ονείρων μας και την ομάδα της καρδιά μας , η κάθε ομάδα έχει την αξιοπρέπεια και την ιστορία που πρέπει να σέβονται όλοι ,είναι κομμάτια της Θεσσαλονίκης  που με αγώνα και θυσίες πολλών ανθρώπων έφτασαν σε θέση να κυριαρχούν στο Ελληνικό πρωτάθλημα επί πολλά έτη . 
(Οι αναφορές των ιστοριών έγινε με την θέση της κάθε ομάδας )
Η ιστορία του ΠΑΟΚ
Ο ΠΑΟΚ είναι η ιστορική συνέχεια του αθλητικού και πολιτιστικού σωματείου της Κωνσταντινούπολης Ερμής, που δημιουργήθηκε από ρωμιούς της Πόλης το 1875 στη συνοικία Πέρα. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, μία ομάδα προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν το 1926 τον Πανθεσσαλονίκειο Αθλητικό Όμιλο Κωνσταντινουπολιτών.
Το καταστατικό του νέου συλλόγου εγκρίθηκε στις 26 Απριλίου 1926 από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (αριθ. απόφασης 822/26). Η ημερομηνία αυτή θεωρείται και η ληξιαρχική πράξη γέννησης του συλλόγου, αλλά η αγωνιστική του δράση είχε ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα. Ως χρώματα της ομάδος επιλέχθηκαν το πένθιμο μαύρο για να συμβολίζει την τραγική περιπέτεια του μικρασιατικού ελληνισμού και το αισιόδοξο λευκό, που θα άνοιγε ένα παράθυρο στο μέλλον. Έμβλημα του συλλόγου, το πράσινο τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο.
Στις 26 Ιουλίου 1925 ο ΠΑΟΚ δίνει το πρώτο του φιλικό παιγνίδι και ηττάται 2-1 από τον Ηρακλή. Δύο εβδομάδες αργότερα θα συντριβεί από τον Άρη με 5-2. Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο της ομάδας υπογράφεται στις 5 Σεπτεμβρίου 1928, με τον ποδοσφαιριστή Ετιέν, που θα εισπράττει 4.000 δραχμές μηνιαίως.
Το πρώτο έμβλημα του ΠΑΟΚ
Στις 20 Μαρτίου 1929 ο ΠΑΟΚ συγχωνεύεται με το άλλο προσφυγικό σωματείο της Θεσσαλονίκης, την ΑΕΚ, με πρωτοβουλία του γιατρού Καραμαούνα, προέδρου του πολιτιστικού σωματείου Ένωση Κωνσταντινοπουλιτών. Ο ΠΑΟΚ αλλάζει έμβλημα και στη θέση του τετράφυλλου τριφυλλιού με το πέταλο, υιοθετείται ο Βυζαντινός Δικέφαλος Αετός. Μόνο που ο Δικέφαλος Αετός του ΠΑΟΚ έχει τα φτερά του κλειστά, σε ένδειξη πένθους για τον ξεριζωμό των ρωμιών από την Πόλη.

Η πρώτη έδρα της ομάδας είναι το γήπεδο Συντριβανίου, που εγκαινιάζεται στις 12 Δεκεμβρίου 1930. Ακολουθεί φιλικό παιγνίδι με τον Άρη, που έληξε με νίκη του ΠΑΟΚ με 2-1. Ο ΠΑΟΚ συμμετέχει στο τοπικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και αναδεικνύεται πρωταθλητής τις χρονιές 1932, 1939 και 1948, ενώ δίνει το παρόν και σε ένα τελικό Κυπέλλου Ελλάδος το 1939.
Οι χρυσές σελίδες του ΠΑΟΚ άρχισαν να γράφονται στη δεκαετία του 1950. Οι ταλαντούχοι παίχτες που έρχονται στην ομάδα (Λέανδρος, Κουρουϊκίδης, Πρόγιος κ.ά.) καθιστούν πανίσχυρο τον ΠΑΟΚ, που αναδεικνύεται πρωταθλητής Θεσσαλονίκης το 1955, το 1956 και το 1957, ενώ συμμετέχει σε δύο τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας (1951 και 1955).
Το φθινόπωρο του 1959 ξεκινά το νέο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής, με τον ΠΑΟΚ να είναι πανέτοιμος, με ισχυρή ομάδα και νέο γήπεδο στην Τούμπα, που εγκαινιάζεται στις 6 Σεπτεμβρίου. Χτίστηκε σε οικόπεδο 30 στρεμμάτων, που είχε παραχωρήσει το 1957 ο Στρατός στην Τούμπα, μια προσφυγική συνοικία της Θεσσαλονίκης. Στον πρώτο αγώνα του στην Α' Εθνική, στις 25 Οκτωβρίου 1959, ο ΠΑΟΚ νικά τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης με 3-1.
Κύπελλο Ελλάδος 1972
Ο ΠΑΟΚ θα κάνει αισθητή την παρουσία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία του 1970. Με παίκτες, όπως οι Κούδας, Σαράφης, Γκουερίνο, Παρίδης, Τερζανίδης, Ιωσηφίδης κ.α. κατέκτησε το 1972 και το 1974 τα δύο πρώτα Κύπελλα Ελλάδος και στις 23 Μαΐου 1976 το πρώτο του πρωτάθλημα, σπάζοντας την κυριαρχία των ομάδων του Κέντρου με προπονητή τον Γκιούλα Λόραντ. Το ίδιο διάστημα έδωσε το παρών σε πέντε ακόμη τελικούς (1970, 1971, 1973, 1977, 1978). Στην Ευρώπη ξεχωρίζει η πορεία του στο Κύπελλο Κυπελλούχων την περίοδο 1973-74. Έφθασε ως τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη Μίλαν (3-0, 2-2).

Τη δεκαετία του 1980 ο ΠΑΟΚ θα κατακτήσει ένα ακόμη πρωτάθλημα (1985), με τεχνικό τον Βάλτερ Σκότσικ και παίχτες, όπως οι Σκαρτάδος, Κωστίκος, Δημόπουλος, Ιωσηφίδης και Βασιλάκος. Θα φθάσει σε τρεις τελικούς Κυπέλλου Ελλάδος (1981, 1983 και 1985). Το 1983 θα έχει δύο αξέχαστες αναμετρήσεις με την Μπάγερν για το Κύπελλο UEFA, όπου θα πέσει ηρωικά (0-0, 0-0 και 9-8 στα πέναλτι υπέρ των Βαυαρών).
Η συνέχεια, όμως, δεν θα είναι ανάλογη. Οι αδύναμες διοικήσεις, τα οικονομικά προβλήματα και ο υπέρμετρος γιγαντισμός των οπαδών, που λύνουν και δένουν στην Τούμπα, καθιστούν τον ΠΑΟΚ από πρωταγωνιστή, κομπάρσο, παρά τις κάποιες επιτυχίες, όπως τα δύο Κύπελλα Ελλάδος (2001 και 2003), τη συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 1992 και τον αποκλεισμό της Άρσεναλ στο Κύπελλο UEFA το 1997 (1-0 και 1-1).
Από το καλοκαίρι του 2012 τις τύχες του ΠΑΟΚ ανέλαβε ο ελληνορώσος επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος φιλοδοξεί να επαναφέρει τον «δικέφαλο του βορρά» στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ο ΠΑΟΚ, εκτός από το τμήμα του ποδοσφαίρου, διατηρεί τμήματα μπάσκετ, (2 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα και 2 Ευρωπαϊκά Κύπελλα), βόλεϊ,(1 πρωτάθλημα, 1 κύπελλο) κλασσικού αθλητισμού, κολύμβησης, υδατοσφαίρισης, πυγμαχίας και ποδηλασίας.


                                                              Η ιστορία του ΠΑΟΚ 1
                                                                                           

Η ιστορία του ΠΑΟΚ 2


Η ιστορία του ΠΑΟΚ 3



Η ιστορία του ΠΑΟΚ 4

Ιστορία του  ΗΡΑΚΛΗ 






 Ο Ηρακλής έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στον χρόνο. Είναι το παλιότερο αθλητικό σωματείο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και τα χρώματά του, το γαλάζιο και το λευκό, θυμίζουν έντονα τα χρώματα της Ελλάδας.

 Η ιστορία του Ηρακλή ξεκινά από το 1899, όταν ιδρύθηκε ο όμιλος Φιλόμουσων. Ο όμιλος δεν ήταν αθλητικός σύλλογος, αλλά ένα σωματείο γραμμάτων και μουσικής. Το 1903, τα μέλη του ομίλου αποφάσισαν να εντάξουν στις δραστηριότητες τους τον αθλητισμό. Δημιούργησαν ένα γυμναστήριο και ίδρυσαν τμήματα κολύμβησης και ποδηλασίας. Ωστόσο, ήταν το ποδόσφαιρο, ένα νέο άθλημα εκείνης της εποχής που «έκλεψε τις καρδιές» των αθλητών.



 Το πρώτο επίσημο παιχνίδι διεξήχθη στις 23 Απριλίου του 1905, αλλά στη συνέχεια ο σύλλογος άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Τρία χρόνια αργότερα, το 1908, ημερομηνία-ορόσημο για τον Ηρακλή, όλα άλλαξαν. Ο σύλλογος συνεργάστηκε με την ομάδα «Ολύμπια» και η συνένωση των δυνάμεων τους είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση του Ηρακλή. Ολόκληρη η ονομασία του ήταν τότε: «Οθωμανικός Ελληνικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης "Ο Ηρακλής"». Το τμήμα ποδοσφαίρου ήταν το πρώτο που δημιουργήθηκε. Οι πρώτες επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν. Στις 29 Νοεμβρίου 1908, κατά τη Γενική Συνέλευση των μελών, καταρτίσθηκε το πρώτο καταστατικό του ΗΡΑΚΛΗ αποτελούμενο από 36 άρθρα. Πρώτος Πρόεδρος στην ιστορία του ΗΡΑΚΛΗ ήταν ο ιατρός Α. Μάλτος.

 Το 1914 ο Ηρακλής αντιμετώπιζε προβλήματα στέγασης, καθώς τα έσοδα του συλλόγου ήταν ελάχιστα και προέρχονταν μόνον από συνδρομές μελών. Ωστόσο, ο σύλλογος κατάφερε, χάρη στη δυναμική του, να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες και οι εγκαταστάσεις του έγιναν «πυρήνας» αθλητισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο Ηρακλής είναι άρρηκτα δεμένος με την ιστορία της πόλης και είναι χαρακτηριστικό ότι πάρα πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές και μετέπειτα προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης και της χώρας φόρεσαν την ένδοξη φανέλα με τον «ημίθεο» στο στήθος.

 Από τότε που ιδρύθηκε ο ποδοσφαιρικός σύλλογος του Ηρακλή, το ποδόσφαιρο άρχισε να γίνεται δημοφιλές σε όλη την Ελλάδα. Στους πρώτους μεταπολεμικούς Πανελλήνιους Αγώνες η «κυανόλευκη» ομάδα πέτυχε πολλές σημαντικές νίκες και αποτέλεσε την ομάδα-πρότυπο της εποχής.

 Καθώς τα χρόνια περνούν, ο Ηρακλής εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ομάδες ποδοσφαίρου. Η αρχή της δεκαετίας του 1920 σημαδεύτηκε από εθνικά γεγονότα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον σύλλογο να αναδειχθεί πολυνίκης στους Πανθρακικούς Αγώνες (1923). Την ίδια χρονιά δημιουργούνται τα πρώτα παιδικά τμήματα.

 Η ιστορία του Ηρακλή, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε πέντε τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας (1947, 1975, 1976, 1980, 1987). Το 1976 ήταν η χρονιά που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στις μνήμες όλων των φιλάθλων του Ηρακλή. Την 9η Ιουνίου 1976, στη Νέα Φιλαδέλφεια, η αγαπημένη ομάδα όλης της Ελλάδας νίκησε στα πέναλτι τον Ολυμπιακό (6-5, 4-4 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση) και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας.

 Την επόμενη ημέρα, όταν οι «κυανόλευκοι» ποδοσφαιριστές επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη, πάνω από εκατό χιλιάδες φίλαθλοι τους επεφύλαξαν αποθεωτική υποδοχή.

 Το 1976 ο Ηρακλής μετέχει στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, ενώ έξι φορές έχει λάβει μέρος στην διοργάνωση του Κυπέλλου UEFA (1962, 1964, 1989, 1990, 1996, 2000). Μάλιστα, κατά την περίοδο 2000-2001, προκρίθηκε για πρώτη φορά στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης.

 Το 1985 ο Ηρακλής κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο, επικρατώντας στον τελικό της ρουμανικής Arges Pitesti με 4-1.

Πηγή: iraklis-fc.gr

                                                                 Ιστορία ΗΡΑΚΛΗ 1
                                                                 
                                                                Ιστορία ΗΡΑΚΛΗ 2
                                                                     
                                                                 Ιστορία ΗΡΑΚΛΗ 3

         Ιστορία ΗΡΑΚΛΗ 4

         Ιστορία ΗΡΑΚΛΗ 4
 
                                                                         

Η ιστορία του Άρη



Αθλητικός σύλλογος της Θεσσαλονίκης, από τους κορυφαίους και πιο ιστορικούς της χώρας. Καλλιεργεί 15 αθλήματα, αλλά είναι γνωστός περισσότερο για τα τμήματα του ποδοσφαίρου και της καλαθοσφαίρισης.
Ιδρύθηκε ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου το 1914 από μια παρέα 22 φίλων σε ένα καφενείο της περιοχής του Βότση, ενάμισυ χρόνο μετά την ενσωμάτωση της πόλης στον εθνικό κορμό. Από την αρχή προβλήθηκε ως το αντίπαλο δέος του Ηρακλή, που ήταν το σημείο αναφοράς εκείνα τα χρόνια στα αθλητικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Γι' αυτό και υιοθέτησε το όνομα του θεού του πολέμου Άρη, που ήταν ο μεγάλος αντίπαλος του μυθικού Ηρακλή. Ως σήμα του νεοσύστατου συλλόγου, οι ιδρυτές του επέλεξαν τον αναπαυόμενο Άρη του Λουντοβίζι, ένα άγαλμα που αποδίδεται στον Σκόπα και βρίσκεται σε Μουσείο της Ρώμης, και ως χρώματα το κίτρινο και το μαύρο, δηλαδή τα χρώματα της σημαίας του Βυζαντίου, του οποίου η Θεσσαλονίκη υπήρξε η πιο σημαντική πόλη μετά την Κωνσταντινούπολη.
Ουσιαστικά, η αγωνιστική δράση του Άρη αρχίζει μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και κυρίως από τη δεκαετία του '20. Η πρώτη έδρα του συλλόγου ήταν στην περιοχή της Αψίδας του Γαλερίου, στη συνέχεια στο Πάρκο της Λεωφόρου Στρατού και αργότερα στην περιοχή του Χαριλάου, όπου βρίσκεται το γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης. Ο Άρης ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που έδωσε διεθνές φιλικό παιγνίδι στις20 Ιανουαρίου 1923, με αντίπαλο τη Σπόρτινγκ Κλουμπ Σερβίας, την οποία νίκησε με 3-1. Από την περίοδο 1925-1926 άρχισαν και οι μάχες του με τον νεοσύστατο ΠΑΟΚ, που εκπροσωπούσε το μικρασιατικό προσφυγικό στοιχείο της πόλης. Οι μεταξύ τους αγώνες ξεπέρασαν σύντομα τα στενά όρια της πόλης και σήμερα θεωρούνται ως ένα από τα κλασσικά ντέρμπι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Η χρυσή περίοδος για τον ποδοσφαιρικό Άρη εντοπίζεται προπολεμικά, όταν κατέκτησε και τα τρία πρωταθλήματά του. Την κιτρινόμαυρη φανέλα φόρεσαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως οι αδελφοί Βικελίδη, Κατράντζος, Γιακουμής, Οπλοποιός, Αγγελάκης, και Αμπραχαμιάν. Μεταπολεμικά, η μεγαλύτερη διάκριση για τον Άρη ήρθε το 1970, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας και με ποδοσφαιριστές, όπως οι Χρηστίδης, Πάλλας, Συρόπουλος, Κεραμιδάς, Αλεξιάδης και Σπυρίδων. Στο πρόσφατο παρελθόν, η ομάδα υποβιβάστηκε δύο φορές, λόγω μεγάλων διοικητικών προβλημάτων, αλλά σήμερα προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της και να βαδίσει στα χνάρια του ένδοξου παρελθόντος.
Τη δόξα του ποδοσφαιρικού Άρη έκλεψε τη δεκαετία του '80 η ομάδα μπάσκετ του συλλόγου, που κυριάρχησε στις εγχώριες διοργανώσεις και έκανε αισθητή την παρουσία της στην Ευρώπη. Ο Γκάλης, ο Γιαννάκης και τ' άλλα παιδιά δημιούργησαν μια αχτύπητη ομάδα, που έκλεψε τις καρδιές όλων των Ελλήνων φιλάθλων.

Τίτλοι

Ποδόσφαιρο

  • Πρωταθλήματα Ελλάδας (3): 1928, 1931, 1946.
  • Κύπελλα Ελλάδος (1): 1970.

Καλαθοσφαίριση

  • Πρωταθλήματα Ελλάδας (10): 1930, 1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991.
  • Κύπελλα Ελλάδας (8): 1985, 1987, 1988, 1989, 1990, 1992, 1998, 2004.
  • Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1): 1993.
  • Κύπελλο Κόρατς (1): 1997.
  • FIBA Champions Cup (1): 2003.

Πετοσφαίριση

  • Πρωτάθλημα Ελλάδας (1): 1997.
  • Σούπερ Καπ Ελλάδας (1): 1998.


                                                            Ιστορία του Αρη 1
                                               Ιστορία του Αρη 2
                                               Ιστορία του Αρη 3

Ιστορία του Αρη 4


Ιστορία του Αρη 5
                                                                   

                                                                    Ιστορία του Αρη 6
                                                                  

Ιστορία Απόλλωνα



Ο Μορφωτικός Γυμναστικός Σύλλογος "Ο Απόλλων" είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο, με έδρα των δραστηριοτήτων του την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Η ιστορία του ανάγεται στο 1926, όταν και ιδρύθηκε από μια παρέα Ποντίων, για τους οποίους αποτελεί σημείο αναφοράς μέχρι σήμερα. Ο σύλλογος διατηρεί τα εξής τμήματα: ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, χειροσφαίρισης, κολύμβησης, πυγμαχίας, υδατοσφαίρισης, αντισφαίρισης, άρσης βαρών, πάλης, πινγκ-πονγκ, τένις και μπάντμιντον. Τα πρώτα τμήματα που δημιούργησε, το 1926 ο Απόλλων, ήταν της μαντολινάτας, χορωδία (ανδρική και γυναικεία), ποδοσφαιρικό και αθλοπαιδιών, με βόλεϋ και στίβο. Παράλληλα, διέθετε ομάδες εθελοντών, από νέους (αγόρια-κορίτσια), οι οποίοι μετέφεραν σε κάθε γειτονιά της Καλαμαριάς, ανά πάσα στιγμή, τρόφιμα, φάρμακα και νερό αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο τον φύλακα-άγγελο του τόπου. Σημειωτέων, ότι τότε η Καλαμαριά μαστιζόταν από την ελονοσία και άλλες αρρώστιες. Οι εθελοντικές εκείνες ομάδες νέων του συλλόγου παρούσες στις δύσκολες μέρες της προσφυγιάς με τις φανέλες που είχαν κεντημένο το κεφάλι του θεού Απόλλωνα, υπήρξαν οι προπομποί των σημερινών Σαμαρειτών. Ταυτόχρονα, η μαντολινάτα και η χορωδία του συλλόγου πολύ σύντομα απέκτησαν μεγάλη φήμη σε ολόκληρη την βόρειο Ελλάδα και οι εμφανίσεις τους παντού γίνονταν δεκτές με ενθουσιώδη σχόλια και κριτικές.
Ίδρυση και σύμβολα
Το 1926 όταν το πνεύμα και τα ιδανικά του Απόλλωνα μεταστεγάστηκαν βίαια στην Καλαμαριά, η πρώτη διοίκηση του, με πρόεδρο τον Εμμανουήλ Μαγιόπουλο, διατήρησε ως έμβλημα τον θεό Απόλλωνα, αλλά προσάρμοσε ομόφωνα τα χρώματα του στη αδήριτη πλέον ιστορική πραγματικότητα. Κόκκινο χρώμα για το αίμα χιλιάδων προσφύγων, που σφαγιάστηκαν στον Πόντο και μαύρο χρώμα, ως ένδειξη αιώνιου πένθους για τους συγγενείς, τα όνειρα και τις πατρίδες που ξεριζώθηκαν. Από τότε ως επίσημη αθλητική ενδυμασία του Απόλλωνα, καθιερώθηκε το κόκκινο και το μαύρο χρώμα. Η σχετική εγγύηση ήταν του Κώστα Θεοδωρίδη, αντιπροέδρου του συλλόγου.
Apollon
Την πρώτη διοίκηση του Απόλλων το 1926 αποτέλεσαν οι:
  • Μανώλης Μαγίοπουλος, πρόεδρος (ιερέας, ελαιοχρωματιστής)
  • Κώστας Θεοδωρίδης, αντιπρόεδρος (καθηγητής)
  • Γιώργος Αργυράκος, γενικός γραμματέας(δημόσιος υπάλληλος)
  • Πλούτων Αγαθόπουλος, ταμίας (καφεπώλης)
  • Και οι σύμβουλοι: Θεόδωρος Μάνος (δικαστικός), Χαράλαμπος Οδοντόπουλος (επιχειρηματίας), και Κώστας Σαββαΐδης (επιχειρηματίας)

Ποδοσφαιρικό τμήμα
Το 1927 ο σύλλογος εγγράφηκε στη δύναμη των ποδοσφαιρικών σωματείων Μακεδονίας και συμμετείχε για πρώτη φορά στο Πρωτάθλημα Γ' Κατηγορίας Θεσσαλονίκης. Το ντεμπούτο του συλλόγου στην Α' Εθνική Κατηγορία πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1959 εναντίον της Προοδευτικής στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ο σύλλογος συμπλήρωσε τους εκατό αγώνες στην κατηγορία αυτή στις 2 Δεκεμβρίου 1962, στο γήπεδο της Τούμπας, νικώντας τον Ολυμπιακό. Λίγες ημέρες μετά, στις 8 Δεκεμβρίου, ο παίκτης της ομάδας Νικήτας Μαλιόγλου «στέφθηκε» πρώτος παίκτης στην ιστορία της Α' Εθνικής που συμπλήρωνε τις 100 συμμετοχές.
Απόλλων - Π.Α.Ο.Κ. 2-0 (1958)
apollon paok 2-0 1958
Ένας άλλος ποδοσφαιριστής που συνέδεσε το όνομά του με δύο αξιοσημείωτα επιτεύγματα ήταν ο Παναγιώτης Κυπριανίδης. Αποτέλεσε τον πρώτο ποδοσφαιριστή που κλήθηκε να αγωνιστεί με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος όσο αγωνιζόταν στον Απόλλωνα (22 Μαΐου 1963), και το ίδιο καλοκαίρι, αποτέλεσε τον πρώτο ποδοσφαιριστή στη χώρα που ξεπέρασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου δραχμών για μεταγραφή, φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού. Από την πλευρά του, ένας άλλος ποδοσφαιριστής, ο Κυριάκος Μυταριώτης, συμπλήρωσε στην καριέρα του τα 39 γκολ με τη φανέλα του Απόλλωνα Καλαμαριάς στην Α' Εθνική Κατηγορία, αποτελώντας το μοναδικό παίκτη στην ιστορία του συλλόγου που έχει να επιδείξει ανάλογο επίτευγμα μέχρι σήμερα.
Κατά την περίοδο 1964 – 1973 ο σύλλογος έπεσε από την Α' Εθνική, για να επιστρέψει στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, πλέον στο δικό του γήπεδο. Το 1976 έγινε μέλος της ομάδας ο Δημήτρης (Τάκης) Τομπουλίδης. Ο τελευταίος αγωνίστηκε με τα χρώματα του συλλόγου μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90, αγωνιζόμενος στο κέντρο της άμυνας. Αποτελεί τον παίκτη με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία του Απόλλωνα Καλαμαριάς στην Α' Εθνική Κατηγορία, 233 στο σύνολο.
Στις 4 Σεπτεμβρίου 1983 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας του Απόλλωνα Καλαμαριάς στην Α' Εθνική Κατηγορία ως Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία (ΠΑΕ) με αντίπαλο τον Π.Α.Ο.Κ. στο γήπεδο Χαριλάου. Στο 60' ο Ηλίας Χατζηελευθερίου σημείωσε το πρώτο «επαγγελματικό» γκολ της Καλαμαριάς στη μεγάλη κατηγορία. Δέκα χρόνια αργότερα, η νίκη του συλλόγου επί του Απόλλωνα Αθηνών στις 4 Απριλίου 1993, ήταν σημαντική για την ιστορία του συλλόγου καθώς με αυτή έφτασε τις εκατό νίκες στην Α' Εθνική Κατηγορία.
Το 2001 ο σύλλογος πέρασε στη διοίκηση του επιχειρηματία Σταύρου Παπαδόπουλου. Κατά την περίοδο 2007-08 ο Απόλλων Καλαμαριάς αγωνιζόταν στην Α' Εθνική από την οποία και τελικά υποβιβάστηκε. Ωστόσο το πέρασμα αυτό της ομάδας από την Super League έμελλε να κρίνει εμμέσως και τον πρωταθλητή της χρονιάς εκείνης, διαμέσου της εξέλιξης της πολύκροτης «Υπόθεσης Βάλνερ» (από το όνομα του Αυστριακού ποδοσφαιριστή της ομάδας, Ρόμαν Βάλνερ), που έφτασε μέχρι το διεθνές αθλητικό δικαστήριο της Λωζάνης (CAS).
Τους επόμενους μήνες ο σύλλογος βρέθηκε σε δεινή οικονομική θέση, με τα χρέη του να ανέρχονται, σύμφωνα με το μεγαλομέτοχο του Απόλλωνα, Ευθύμη Σολομωνίδη, στα 3,5 εκατομμύρια. Το Δεκέμβριο τέσσερις ποδοσφαιριστές κατέθεσαν προσφυγή, ζητώντας τα οφειλόμενα και παράλληλα τη λύση των συμβολαίων τους. Οι ιθύνοντες αναζήτησαν ποσό της τάξης των 300.000 ευρώ για άμεση πληρωμή των προσφυγών των παικτών, των ληξιπρόθεσμων δόσεων, των διακανονισμών σε ΙΚΑ και εφορία και τη συμμετοχή της ομάδας στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής Κατηγορίας. Η υποβολή δήλωσης συμμετοχής εκτός της προθεσμίας από την προκήρυξη του Πρωταθλήματος οδήγησε τον ιστορικό σύλλογο στη Δ' Εθνική Κατηγορία.
Κατά την περίοδο 2009-10 ο Απόλλων Καλαμαριάς συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής Κατηγορίας καταλαμβάνοντας την 6η θέση στην τελική βαθμολογική κατάταξη του 2ου ομίλου. Κατά την επόμενη περίοδο, 2010-11, έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα του 2ου ομίλου της ίδιας κατηγορίας. Η κατάκτηση της πρώτης θέσης της τελικής βαθμολογικής κατάταξης, εξασφάλισε την άνοδο στη Football League 2.
-Αξιομνημόνευτοι ποδοσφαιριστές-
Αλέξης Αλεξίου
Γιώργος Αμανατίδης
Πάρις Ζουμπούλης
Στέλιος Ηλιάδης
Βασίλης Ιωαννίδης
Νίκος Καρούλιας
Παναγιώτης Κυπριανίδης
Νικήτας Μαλιόγλου
Βασίλης Μπορμπόκης
Κυριάκος Μυταριώτης
Μαρίνος Ουζουνίδης
Χάρης Παππάς
Γιώργος Σεμερτζίδης
Δημήτρης Τομπουλίδης
Ζήσης Τσέκος
Αρίσταρχος Φουντουκίδης
Ηλίας Χατζηελευθερίου
Σίλβα Κλέιτον
Νέτο Γκουερίνο
Πιέρ-Ουόνο Εμπέντε
Ζοζέφ Ελάνγκα
Ζιλ Ντομορό
Ρόναλντ Ντένιε
Αμρ Ελ Χαλαουανί

Τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών
Το πρώτο τμήμα καλαθοσφαίρισης του Απόλλωνα Καλαμαριάς ιδρύθηκε το 1959 με πρωτοβουλία του Γιώργου Μελιάδη. Πρώτος προπονητής της ομάδας υπήρξε ο Ανέστης Πεταλίδης.
Ο Απόλλων απότελεί ένα από τα σωματεία που το 1976 ίδρυσαν την Ε.ΚΑ.Σ.Θ., την πρώτη ένωση καλαθοσφαιρικών σωματείων που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα.
Κατά την αγωνιστική περίοδο 1988-89 ο σύλλογος, στα πλαίσια του Πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής Κατηγορίας, κατέλαβε την πρώτη θέση στο βαθμολογικό πίνακα του Ομίλου Θεσσαλονίκης, για να αναδειχθεί λίγο αργότερα Υπερπρωταθλητής Βορρά. Πιο πρόσφατα, την περίοδο 1995-96 αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ομάδα του 2ου Ομίλου Βορρά της Γ' Εθνικής Κατηγορίας.
Η αλλαγή της χιλιετίας βρήκε τον Απόλλωνα στη Γ' Εθνική από την οποία υποβιβάστηκε μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2000-01. Στην κατηγορία επέστρεψε για μια χρονιά το 2003-04, κατετάγη ωστόσο προτελευταίος στον όμιλό του και υποβιβάστηκε αμέσως. Επέστρεψε το 2005-06, χρονιά κατά την οποία κατετάγη 5ος, ενώ την επόμενη, 2006-07 απέφυγε για μία θέση τον υποβιβασμό. Κατά την αγωνιστική περίοδο 2007-08 ο σύλλογος ανέκαμψε κατακτώντας το πρωτάθλημα της Γ' Κατηγορίας στο 2ο Όμιλο Βορρά, πετυχαίνοντας 24 νίκες και 2 ήττες και συγκεντρώνοντας 50 βαθμούς. Σαν αποτέλεσμα κέρδισε την άνοδό του στη Β' Εθνική Κατηγορία.
Την περίοδο 2008-09 ο σύλλογος ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στην 9η θέση του τελικού βαθμολογικού πίνακα εξασφαλίζοντας την παραμονή του στην κατηγορία. Στα πλαίσια του θεσμού του Κυπέλλου Ελλάδος γνώρισε τον αποκλεισμό κατά την 1η Αγωνιστική της Α' Φάσης όπου ηττήθηκε με σκορ 75-65 από τον Αρκαδικό. Την επόμενη χρονιά, 2009-10, τερμάτισε στην 7η θέση αποφεύγοντας άνετα τον υποβιβασμό. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στην 1η Αγωνιστική της Α' Φάσης γνωρίζοντας την ήττα από τον Α.Γ.Ο. Ρεθύμνου με σκορ 74-76. Κατά την αγωνιστική περίοδο, 2010-11, ο Απόλλων κατετάγη 13ος στον τελικό βαθμολογικό πίνακα της Β' Εθνικής, σε σύνολο 16 ομάδων, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στην 1η Αγωνιστική της Α' Φάσης γνωρίζοντας την ήττα από το Γ.Σ. Λαυρίου με σκορ 51-77.

Τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών
Το γυναικείο τμήμα καλαθοσφαίρισης ιδρύθηκε εννέα χρόνια μετά την ίδρυση του ανδρικού, το 1968 με πρόεδρο του συλλόγου τον Ιωάννη Μαρκόπουλο, έφορο του ανδρικού τμήματος τον Πέτρο Μουσικίδη και πρώτο προπονητή το Θόδωρο Παυλίδη.Αποτελεί το τμήμα του Απόλλωνα με τις περισσότερες επιτυχίες σε συλλογικό επίπεδο.
Μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει δύο Πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ελλάδος, ενώ μετρά στο ενεργητικό του συμμετοχές στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και το Κύπελλο Ronchetti. Κατά την αγωνιστική περίοδο 1973-74 ο Απόλλων αναδείχθηκε Πρωταθλητής Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας το δικαίωμα συμμετοχής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που εκείνη τη χρονιά διεξήχθη ανάμεσα σε τέσσερις ομάδες. Πράγματι ο σύλλογος κατέκτησε τον τίτλο ενθουσιάζοντας τους φιλάθλους του. Μέχρι το 1984 η ομάδα τερμάτιζε ανελλιπώς στις πρώτες θέσεις του τοπικού της πρωταθλήματος, συμμετείχε στα πανελλήνια πρωταθλήματα και είχε ευρωπαϊκές συμμετοχές.
Κατά την αγωνιστική περίοδο 1984-85, χρονιά κατά την οποία δημιουργήθηκε η Α' Εθνική Κατηγορία, ο Απόλλων έχασε την πρωτιά σε αγώνα μπαράζ με τον Α.Ο. Σπόρτιγκ Αθηνών στα Τρίκαλα.[16] Επτά χρόνια αργότερα, με προπονητή τον Γκάρι Αριουτιούνοφ, η ομάδα αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια της Α' Εθνικής Κατηγορίας για την περίοδο 1991-92. Η επόμενη μεγάλη επιτυχά του συλλόγου επήλθε στις 9 Απριλίου 1997, οπότε και κατέκτησε στην Κατερίνη το Κύπελλο Ελλάδος κερδίζοντας με σκορ 57-55 τον Ολυμπιακό Βόλου. Προπονητής ήταν ο Δημήτρης Νικολαΐδης και έφορος η Ρένα Δημητριάδου. Ο Απόλλων υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του την περίοδο 1999-00, οπότε και κατέλαβε την τελευταία θέση.Την επόμενη χρονιά, με προπονητή το Θεόδωρο Πολυμένη, κατέκτησε τη 2η θέση του Πρωταθλήματος της Α2 Εθνικής Κατηγορίας επιστρέφοντας στην κορυφαία κατηγορία. Ωστόσο μετά από δύο κακές χρονιές το 2002-03 υποβιβάστηκε και πάλι.
Η ομάδα αγωνίστηκε στην Α2 Κατηγορία για πέντε συνεχείς περιόδους με κυμαινόμενη απόδοση.Κατά την περίοδο 2007-08, με πρόεδρο τον Απόστολο Παπαδόπουλο, έφορο τον Ανδρέα Μπουρτζή και προπονητή τον Θόδωρο Πολυμένη, ο οποίος επέστρεψε στο μεταξύ, ο Απόλλων κατέκτησε το Πρωτάθλημα της Α2 Κατηγορίας με μόλις μία ήττα στο παθητικό του.
Το 2008-09 ο Απόλλων Καλαμαριάς ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα την έξοδό του στο EuroCup της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Στα πλαίσια του θεσμού του Κυπέλλου Ελλάδας αποκλείστηκε από τον Άρη Χολαργού γνωρίζοντας την ήττα με 75-65 στη Β' Φάση.
Το Νοέμβριο του 2009 το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου αποφάσισε ομόφωνα να αποσύρει τη συμμετοχή της ομάδας άπό το EuroCup λόγω των σοβαρών οικονομικών απαιτήσεων που προέκυπταν από την παρουσία της σε ευρωπαϊκά παιχνίδια. Στα πλαίσια του Πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής 2009-10, στην τελική βαθμολογική κατάταξη ο Απόλλων κατέλαβε την 11η θέση γνωρίζοντας τον υποβιβασμό. Σε ότι αφορά το Κύπελλο, αποκλείστηκε στην Γ' Φάση του θεσμού γνωρίζοντας την ήττα από τις Εσπερίδες Καλλιθέας με σκορ 58-61.
Ωστόσο η παραμονή του Απόλλωνα στην Α2 Εθνική υπήρξε βραχυχρόνια, καθώς με το πέρας της περιόδου 2010-11 αναδείχθηκε αήττητη Πρωταθλήτρια ομάδα του Βορείου Ομίλου, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Στους αγώνες για το Κύπελλο, αποκλείστηκε στη Β' Φάση όπου και γνώρισε την ήττα με σκορ 74-94 από τον Πανιώνιο Σμύρνης.
Τμήματα υποδομής
Πολλά είναι τα επιτεύγματα του Απόλλωνα Καλαμαριάς και σε επίπεδο υποδομών. Στην τροπαιοθήκη του διαθέτει ένα Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων, εκείνο του 1995, καθώς και τέσσερα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κορασίδων: 1990 · 1993 · 1995 · 2003.
Ευρωπαϊκή πορεία.
Ο Απόλλων Καλαμαριάς αριθμεί τις παρακάτω παρουσίες σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις:
 -1993: European Cup for Women's Champion Clubs
 -1994: European Cup Liliana Ronchetti
 -1996: European Cup Liliana Ronchetti
 -1998: Ronchetti Cup
 -2009: EuroCup Women

Τμήμα πετοσφαίρισης ανδρών
Οργανωμένο τμήμα πετοσφαίρισης του Απόλλωνα δεν υπήρχε από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, αν και υπήρχε ως αγώνισμα με ψυχαγωγικό χαρακτήρα.Η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για τη δημιουργία σχετικών τμημάτων παίδων, εφήβων, ανδρών και γυναικών ανάγονται στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Με δεδομένα τα προβλήματα υποδομής και την έλλειψη ενδιαφέροντος από νέους αθλητές, η λειτουργία του τμήματος ανεστάλη το 1976.Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μια παρέα αθλητών – που αξιοσημείωτα ήταν προχωρημένης ηλικίας – μεσολάβησε για την επανίδρυση του τμήματος ανδρών, επιτυγχάνοντας αξιόλογα αποτελέσματα.
Το τμήμα πετοσφαίρισης λειτουργεί επίσημα από το 1987. Κατά τα έτη 1989 και 1996 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια ομάδα της Β' Κατηγορίας Ανδρών της Ε.ΠΕ.Σ.Θ.[31] Από την περίοδο 1996-97 συμμετείχε σταθερά στην Α' Κατηγορία, κατακτώντας ένα Κύπελλο Ανδρών το 2003.[30][31] Η κατάκτηση τόσο του Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας όσο και του Κυπέλλου την επόμενη χρονιά χάρισε στο σύλλογο την άνοδο στη Γ' Εθνική Κατηγορία το φθινόπωρο.
Η περίοδος 2007-08 μπορεί να χαρακτηριστεί η πιο επιτυχημένη στην ιστορία του τμήματος καθώς, αν και νεοφώτιστο στην Α2 Εθνική Κατηγορία, κατέλαβε την πρώτη θέση, με προπονητές το Γιώργο Καραβιδόπουλο αρχικά και κατόπιν το Γιώργο Περσιανλή. Έκτοτε λαμβάνει μέρος στο Πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών.
Κατά την αγωνιστική περίοδο 2010-11 ο σύλλογος κατετάγη 10ος σε σύνολο 12 ομάδων αποφεύγοντας τον υποβιβασμό. Στα πλαίσια του θεσμού του Κυπέλλου Ελλάδος αποκλείστηκε στη «Φάση των 16», γνωρίζοντας την ήττα με σετ 3-1 (25-12, 19-25, 25-19, 25-22) από τον Α.Ο. Κηφισιάς.
Το τμήμα παμπάιδων του συλλόγου κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ε.ΠΕ.Σ.Θ. κατά την αγωνιστική περίοδο του 1997.

Τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών
Το τμήμα χειροσφαίρισης ανδρών του συλλόγου ιδρύθηκε το 1986, οπότε και εντάχθηκε στο δυναμικό της Ε.Σ.Χ.Θ.
Η κατάκτηση της 2ης θέσης στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας κατά την αγωνιστική περίοδο 2002-03 επέτρεψε στο σύλλογο να ανέλθει στην κορυφαία κατηγορία της ελληνικής χειροσφαίρισης. Ο σύλλογος αγωνίστηκε στην Α1 Εθνική Κατηγορία μέχρι το 2008-09, οπότε και κατετάγη τελευταίος με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό του.
Το καλοκαίρι του 2009, παρά το γεγονός ότι το τμήμα είχε δηλώσει συμμετοχή στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής για την επόμενη χρονιά, ο πρόεδρος του ερασιτέχνη, Απόστολος Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε την οριστική διάλυση του τμήματος, καθώς οικονομικές δυσχέρειες επέβαλλαν το να δοθεί προτεραιότητα στη διάσωση άλλων τμημάτων και κυρίως του ποδοσφαιρικού.

Τμήμα χειροσφαίρισης ανδρών
Το τμήμα χειροσφαίρισης ανδρών του συλλόγου ιδρύθηκε το 1986, οπότε και εντάχθηκε στο δυναμικό της Ε.Σ.Χ.Θ.
Η κατάκτηση της 2ης θέσης στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας κατά την αγωνιστική περίοδο 2002-03 επέτρεψε στο σύλλογο να ανέλθει στην κορυφαία κατηγορία της ελληνικής χειροσφαίρισης.Ο σύλλογος αγωνίστηκε στην Α1 Εθνική Κατηγορία μέχρι το 2008-09, οπότε και κατετάγη τελευταίος με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό του.
Το καλοκαίρι του 2009, παρά το γεγονός ότι το τμήμα είχε δηλώσει συμμετοχή στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής για την επόμενη χρονιά, ο πρόεδρος του ερασιτέχνη, Απόστολος Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε την οριστική διάλυση του τμήματος, καθώς οικονομικές δυσχέρειες επέβαλλαν το να δοθεί προτεραιότητα στη διάσωση άλλων τμημάτων και κυρίως του ποδοσφαιρικού.
Πηγές: http://el.wikipedia.org, Βιβλίο Γιώργου Βιβιλάκη "Απόλλων-Ομάδα Καρδιάς".

                                                          ιστορία Απόλλων Καλαμαριάς 


                                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις