Νερό βρύσης (vs) εμφιαλωμένο: Τι ισχύει με το καθένα (VIDEO)


Το νερό της βρύσης και το εμφιαλωμένο νερό είναι γενικά συγκρίσιμα, όσον αφορά την ασφάλεια για την υγεία σας.

Αλλά, η τελική επιλογή για νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο, είναι κυρίως ένα θέμα προσωπικής προτίμησης.

Σε γενικές γραμμές, η ΕΥΔΑΠ είναι υπεύθυνη για την ποιότητα του νερού που φτάνει στην βρύση μας, ενώ ο ΕΦΕΤ επιβλέπει την αγορά του εμφιαλωμένου νερού. Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο υπηρεσίες εφαρμόζουν παρόμοια πρότυπα για τη διασφάλιση της ασφάλειας του πόσιμου νερού.

Οι εταιρείες που εμπορεύονται το πόσιμο νερό είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν ετήσιες εκθέσεις ποιότητας. Αυτές οι εκθέσεις παρέχουν πληροφορίες, όπως η πηγή του νερού (ποτάμι, λίμνη, υδροφόρος ορίζοντας), τα επίπεδα ρυπογόνων παραγόντων και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, η ΕΥΔΑΠ δεν μπορεί να ελέγξει τυχόν ιδιωτικές γεωτρήσεις. Έτσι, αν το νερό της βρύσης σας προέρχεται από μια ιδιωτική γεώτρηση, θα πρέπει να το τεστάρετε περιοδικά, αποστέλλοντας δείγματα στο Χημείο του Κράτους, για μεγαλύτερη ασφάλεια, αν αυτό είναι απαραίτητο για εσάς.

Ο ΕΦΕΤ από την πλευρά του, επιβλέπει τις ορθές παρασκευαστικές πρακτικές για το εμφιαλωμένο νερό. Αυτές οι πρακτικές απαιτούν από τις εταιρείες να:

Επεξεργάζονται, να εμφιαλώνουν, να αποθηκεύουν και να διανέμουν το εμφιαλωμένο νερό υπό αυστηρές συνθήκες υγιεινής
Προστατεύουν τις πηγές του νερού, που εκμεταλλεύονται, από βακτήρια, χημικά και άλλες ρυπαντικές ουσίες
Εφαρμόζουν αυστηρές διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου, για να διασφαλιστεί η βακτηριολογική και χημική ασφάλεια του νερού
Δειγματίζουν και να ελέγχουν τόσο την πηγή που εκμεταλλεύονται, όσο νερού και το τελικό προϊόν, για τυχόν προσμείξεις και αλλοιώσεις

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες από μολυσματικούς παράγοντες του πόσιμου νερού. Τέτοια άτομα μπορεί να είναι όσα υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, έχουν τον ιό HIV/AIDS, ή έχουν υποβληθεί σε κάποια μεταμόσχευση. Οι έγκυες γυναίκες, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και τα παιδιά μπορεί, επίσης, να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα χρήσιμο, αν μπορείτε, να έχετε και ένα ιδιωτικό σύστημα φιλτραρίσματος του νερού της βρύσης, προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι δεν φτάνουν στο ποτήρι σας, μολυντικοί παράγοντες που μπορεί να μην προέρχονται από τις κεντρικές δεξαμενές που διαχειρίζεται ο εκάστοτε Δήμος και η ΕΥΔΑΠ, αλλά από τις σωληνώσεις στο ίδιο σας το σπίτι.

Κατά τ' άλλα, τόσο το νερό της βρύσης, όσο και το εμφιαλωμένο, θεωρούνται ασφαλή για την υγεία σας, οπότε η επιλογή ανήκει σε εσάς και αφορά κυρίως ζητήματα προτίμησης και γεύσης.

πηγή: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις