Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Μένουν από χρήμα τα κρατικά ταμεία - SOS για τις διαπραγματεύσεις

Μένουν από χρήμα τα κρατικά ταμεία - SOS για τις διαπραγματεύσεις

Σε ζώνη υψηλού κινδύνου και σε επίπεδο κορυφής κρίνεται το ελληνικό ζήτημα: Το προσεχές δεκαήμερο είναι καθοριστικό αφού από τις συνομιλίες που ξεκινούν μεταξύ Θεσμών και κυβέρνησης, εκτός απροόπτου, από Δευτέρα, θα εξαρτηθεί εάν θα κλειδώσει, εγκαίρως, η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πιέσεις και σε επίπεδο ρευστότητας στο ελληνικό δημόσιο, ήδη από τις 23 Απριλίου και μετά, χαρακτηρίζοντας πραγματικά «κόκκινη ζώνη» το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου.

Εκτός ενός ατυχήματος, που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, κεντρική κατεύθυνση φαίνεται να είναι πως έως τα τέλη του μήνα, το αργότερο μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Μαΐου θα πρέπει να υπάρξει, κάποια, συμφωνία για την Ελλάδα, ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit τον Ιούνιο. Ακόμη και εάν αυτό σημαίνει πως το ΔΝΤ, στη φάση αυτή, θα παραμείνει στη θέση του παρατηρητή, χωρίς να λάβει άμεσα αποφάσεις για νέα εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα κάτι φαίνεται να επιδιώκεται στο παρασκήνιο. Μάλιστα αξιωματούχοι εκτιμούν πως οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση εμπλοκής του ΔΝΤ, χρησιμοποιώντας την προσφυγική κρίση.


Ώρα αποφάσεων για την Ευρώπη
Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως πια το πρόβλημα ανήκει στην Ευρώπη που καλείται να λάβει αποφάσεις ή τουλάχιστον να αγοράσει χρόνο, κάνοντας πάντως κάποιες παραχωρήσεις που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έκανε. Εκτιμούν όμως πως μέχρι την τελευταία στιγμή όλα θα κινούνται στην κόψη του ξυραφιού, αφού μπορεί να υπάρχει μια κεντρική κατεύθυνση στις συνομιλίες, αλλά το ατύχημα, πάντα, καραδοκεί. Όλοι οι παίκτες άλλωστε επιλέγουν τοποθετήσεις υψηλής επικινδυνότητας, που δημιουργούν αυστηρό πλαίσιο στις συνομιλίες, αφού όλοι αντιμετωπίζουν ισχυρές πιέσεις.

• Γαλλία και Γερμανία ετοιμάζονται για κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις το 2017. Ο Φρ. Ολάντ αντιμετωπίζει ισχυρά προβλήματα, η Αγκ. Μέρκελ πιέζεται δημοσκοπικά, ενώ εξαιρετικά κρίσιμο θεωρείται για τους Ευρωπαίους να διατηρηθεί η Μ. Βρετανία εντός Ε.Ε.

• To ΔΝΤ, επιθυμώντας να διαφυλάξει το πρεστίζ του, που έχει υποστεί πλήγμα λόγω της εμπλοκής του στην Ελλάδα, διαμηνύει πως δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, αλλά το πώς θα συμμετάσχει, θα εξαρτηθεί από τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι Έλληνες και κυρίως οι Ευρωπαίοι. Ξεκαθαρίζει δε πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει και απαιτούνται είτε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την Ελλάδα ή γενναία ελάφρυνση χρέους ή/και χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.

• Η Ευρώπη θέλει οπωσδήποτε το ΔΝΤ μαζί της, αφού για μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία, η συμμετοχή του αποτελεί σύμμαχο, όταν οι υπουργοί τους πηγαίνουν στα κοινοβούλιά τους για να ζητήσουν πρόσθετες ελαφρύνσεις για την Ελλάδα. Ωστόσο για να το έχει πρέπει να δώσει κάτι για το χρέος ή τη χαλάρωση των στόχων, κάτι που είναι επίσης δύσκολο σε μια δυσμενή συγκυρία, όπως η σημερινή.

• Στο πλαίσιο αυτό διαρροές, όπως εκείνη του διαλόγου στην πλατφόρμα Wikileaks βάρυναν το κλίμα, δίνοντας τροφή σε όσους διατηρούν στο τραπέζι την κριτική για μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

• Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε στρατηγική υψηλών τόνων, ασκώντας σχεδόν σε καθημερινή βάση οξεία κριτική στο ΔΝΤ, στο οποίο επέρριψε τις ευθύνες για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση. Φοβούμενη προφανώς το σενάριο να ζητηθούν τελικά από την κυβέρνηση πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, για να ικανοποιηθεί το Ταμείο, χωρίς να αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι Ευρωπαίοι, δίνοντας για παράδειγμα μια πιο γενναία ελάφρυνση χρέους ή χαλαρώνοντας τους δημοσιονομικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Με βάση τη στρατηγική της έκανε επίσης και το βήμα του να προαναγγείλει την κατάθεση νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και για το φορολογικό, μέσα στην εβδομάδα, πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Από την πλευρά των πιστωτών, αυτό δεν εκλαμβάνεται άμεσα ως μονομερής ενέργεια, αφού λένε ξένα στελέχη πως πρέπει να δούμε τι θα περιλαμβάνεται τελικά, αλλά σε κάθε περίπτωση θεωρούν πως τέτοιες κινήσεις καλό θα ήταν να έπονται των συμφωνιών και όχι να προηγούνται.

Ραντεβού κορυφής
Κρίσιμος σταθμός, το Ανόβερο

Όλοι οι πρωταγωνιστές της ελληνικής κρίσης επιδίδονται σε σκληρό πόκερ υψηλού ρίσκου αφού για να εκτονωθεί η ελληνική κρίση απαιτείται όλοι να κάνουν υποχωρήσεις σε ακανθώδη ζητήματα, που μπορεί να πυροδοτήσουν αποσταθεροποιητικές τάσεις, σε περιβάλλον ισχυρών πιέσεων από το προσφυγικό, την τρομοκρατία και το κρίσιμο δημοψήφισμα για το Brexit. Ενδεικτική της μεγάλης κινητοποίησης είναι η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου στις 25 Απριλίου με την Αγκ. Μέρκελ στο Ανόβερο, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 22 Απριλίου και εν αναμονή μίας ακόμη έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 25 - 26 Απριλίου.

Επί τάπητος, μεταξύ άλλων, θα τεθούν και τα δύο μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την Ελλάδα, ενώ στο επίκεντρο αναπόφευκτα θα βρεθεί το ελληνικό χρέος, οι όροι και ο ρόλος που θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο τρίτο πρόγραμμα. Ήδη η Κρ. Λαγκάρντ έχει πει πως το Ταμείο δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, εγκαταλείποντας η ίδια τη ρητορική περί κουρέματος των δανείων των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα και ζητώντας πλαίσιο ελάφρυνσης για το χρέος που θα περνά από την επιμήκυνση των λήξεων αλλά και από παρεμβάσεις στα επιτόκια των δανείων. Φυσικά μόνο των Ευρωπαίων, αφού το Ταμείο, οχυρωμένο πίσω από το καταστατικό του, εξαιρείται από κάθε μορφής αναδιάρθρωση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!