Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Βούτσης: Στόχος η εκπόνηση ενός προγράμματος διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών

Βούτσης: Στόχος η εκπόνηση ενός προγράμματος διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών

Για τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν στο εξής, μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στην αίθουσα Γερουσίας στη Βουλή.

Η εκδήλωση για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών είχε ως θέμα «Ιστορική μνήμη και χρέος, παρουσίαση βιβλίων - ερευνών για τα κατοχικά εγκλήματα πολέμου και τις οφειλές».

Ο κ. Βούτσης τόνισε πως «αντιπροσωπεία της Επιτροπής, έχοντας μια συγκεκριμένη στοχοθεσία πρέπει να επικοινωνήσει με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, να μεταβεί στη Γερμανία, να μεταβεί στο κέντρο των εξελίξεων και των διεργασιών στην Ε.Ε. και σε όσες χώρες είχαν ανάλογες εμπειρίες και με διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισαν αυτά τα θέματα».

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε την ανάγκη εκπόνησης ενός εξωστρεφούς προγράμματος το οποίο θα έχει συγκεκριμένους στόχους «για να πάμε πολύ γρήγορα στη φάση μιας αποτελεσματικής διεκδίκησης», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε για μια «Ευρώπη που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια πολλαπλή κρίση ταυτότητας και αυτογνωσίας, όχι μόνο λόγω της παρατεταμένης, βαθύτατης κρίσης, αλλά κυρίως λόγω των μεγάλων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και των προκλήσεων και διλημμάτων που τίθενται για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, αλλά και των διαφορετικών απαντήσεων που επιχειρούνται να δοθούν πέραν και έξω από τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη».

«Αυτή η προσπάθεια» όπως είπε χαρακτηριστικά «αποτελεί μια μεγάλη και αυθεντική συμβολή στη συζήτηση, για να υπάρξει, να οικοδομηθεί ξανά, μια αυθεντική ταυτότητα αλληλεγγύης, ανθρωπισμού, συγκλίσεων, επαναφοράς του δικαίου και στον τομέα της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και στον τομέα των διακρατικών θέσεων, της δημοκρατίας και τελικά της ιστορικής δικαίωσης των χιλιάδων θυμάτων που έμειναν αδικαίωτα για τόσες δεκαετίες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τριαντάφυλλο Μηταφίδης, τόνισε ότι «κανένας λαός δεν μπορεί να προκόψει όταν σβήνει την ιστορική μνήμη και αφήνει ιστορικά αδικαίωτους τους αγώνες και τις θυσίες του. Κι αυτές τις μνήμες πρέπει να τις διατηρήσουμε και να τις μεταδώσουμε στις νεότερες γενιές». Μάλιστα, ανακοίνωσε την καθιέρωση της 30ης Οκτωβρίου ως επίσημης μέρας εορτασμού στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδας, Μανώλης Γλέζος, μίλησε για μια «ιστορική μέρα», και «θυρανοίξια της ιστορίας», γιατί «η έρευνα για την ιστορία ενός λαού δεν είναι τυχαίο γεγονός. Όταν σταματήσουμε να λησμονούμε τότε θα δημιουργούμε αληθινά γεγονότα». Όπως διευκρίνισε ο κ. Γλέζος, ο λόγος γίνεται για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα κι όχι για τις αποζημιώσεις για τις πολεμικές καταστροφές. «Μακάρι να υπήρχαν πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά το διεθνές δίκαιο δεν τις έχει αναγνωρίσει. Εμείς μιλάμε για τις καταστροφές του κατακτητή από την στιγμή που άρχισε η Κατοχή», διευκρίνισε, ενώ επανέλαβε ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους.

«Θα έλεγα μας εχτρεύεται. Γιατί έχει πληρώσει, έχει εξοφλήσει σε όλες τις χώρες τα δάνεια κι αρνείται σε εμάς» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «όλη η Ελλάδα είναι ένα ολοκαύτωμα. Είμαστε το μοναδικό έθνος που με το ξεκίνημα και το τέλος του πολέμου έχουμε λιγότερο πληθυσμό». Ασκώντας πάντως την κριτική του σε όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια, «αυτό θα έπρεπε να κάνουν σημαία στις διεκδικήσεις τους, αλλά το έχουν αποκρύψει».

Ο κ. Γλέζος επεσήμανε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια κι η έρευνα, ώστε να εξοπλιστούμε για τις διεκδικήσεις της χώρας μας, αλλά «πρέπει και να διαφωτίσουμε τον ελληνικό λαό, να υπάρχει πληροφόρηση και στα σχολεία. Κι αν μπορεί η Βουλή των Ελλήνων, να τυπώσει αρκετά βιβλία». Ο κ. Γλέζος τόνισε την σημασία της επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών που πρέπει αποτελεί ένα ακόμη «όπλο», και ζήτησε να σχηματιστεί ειδική επιτροπή «που θα πάει στην Γερμανία για να διεκδικήσει αυτά που δικαιούμαστε».

Για ζήτημα ηθικής κι ομαλών διακρατικών σχέσεων έκανε λόγο ο τ. βουλευτής, Δημήτρης Κωστόπουλος. «Δεν περνάει μέρα που οι δανειστές μας να μην μας θυμίζουν ότι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ το χρέος - και επιμένουν κυνικά και αδυσώπητα. Όμως όλοι πρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

Για το πρόβλημα αποτίμησης του κατοχικού δανείου μίλησε ο τ. υπουργός, Νίκος Χριστουδουλάκης. «Πώς μπορεί να υπολογιστεί; Με αναφορά σε μια αγορά που δεν κατέρρευσε» είπε ο κ. Χριστουδουλάκης και εξήγησε ότι αυτή η αγορά είναι των ΗΠΑ, η οποία διατηρήθηκε διαρκής και αδιατάρακτη. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι το κατοχικό δάνειο παραμένει ως απαίτηση και «θα πρέπει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και να ανοίξει νέα περίοδος σχέσεων των δυο χωρών».

Την ιστορική προσέγγιση των συνεπειών στην ζωή και στην καθημερινότητα των Ελλήνων την περίοδο της Κατοχής, έθιξαν στην εκδήλωση ο διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μενέλαος Χαραλαμπίδης, η διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δέσποινα Γεωργία Κωνσταντινάκου κι ο διδάκτωρ Ιστορίας του ΑΠΘ, Βασίλης Μανουσάκης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, προβλήθηκε και μια 6λεπτή ταινία μικρού μήκους, παραγωγής του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!