Ξανά με την πλάτη στον τοίχο ο Δ. Θεσσαλονίκης



Σφίγγει ξανά η οικονομική θηλιά στο δήμο Θεσσαλονίκης μετά την απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, με την οποία απορρίπτονται οι δύο αναμορφώσεις του προϋπολογισμού, τις οποίες είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο. Η απόφαση της αποκεντρωμένης αναμένεται να αναρτηθεί σήμερα στη Διαύγεια. Ωστόσο, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα, ο δήμος έχει ήδη ενημερωθεί για την απόρριψη των αποφάσεων αναμόρφωσης του προϋπολογισμού.

Η πρώτη και σημαντικότερη επίπτωση από αυτήν την απρόσμενη για τη διοίκηση του δήμου εξέλιξη είναι ότι τινάζεται στον αέρα ο διακανονισμός τον οποίο είχε επιτύχει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης για το δεύτερο λογαριασμό, ύψους 6,9 εκατ. ευρώ, που καταλογίστηκε στο δήμο για την υπόθεση της υπεξαίρεσης. Όπως είχε αποκαλύψει στις 6 Δεκεμβρίου η «Μακεδονία», το ποσό αυτό αφορά εισφορές υπαλλήλων, οι οποίες παρακρατήθηκαν αλλά δεν αποδόθηκαν ποτέ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αφορούν την περίοδο 1999-2008. Μάλιστα, με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις ο λογαριασμός είχε ανέβει στα 16,5 εκατ. ευρώ. Στα μέσα Γενάρη ο κ. Μπουτάρης συναντήθηκε στην Αθήνα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κώστα Πουλάκη, από τον οποίο έλαβε τη διαβεβαίωση πως το ζήτημα του χρέους θα τακτοποιηθεί. Έπειτα από διαβουλεύσεις και με το υπουργείο Οικονομικών συμφωνήθηκε να παραγραφούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, και για το εναπομείναν ποσό των 6,9 εκατ. ευρώ να υπάρξει ρύθμιση. Σύμφωνα με αυτήν αποφασίστηκε να δοθούν για την κύρια οφειλή των 6,9 εκατ. ευρώ εφάπαξ τα 5,3 εκατ. ευρώ από τους παρακρατηθέντες πόρους, που δεν έχουν αποδοθεί στο δήμο Θεσσαλονίκης και τα υπόλοιπα 1,6 εκατ. ευρώ να εξοφληθούν σε 12 μηνιαίες δόσεις, μέσω της παρακράτησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Οι αναμορφώσεις του προϋπολογισμού

Προς το σκοπό αυτό η διοίκηση του δήμου προχώρησε σε δύο αναμορφώσεις του προϋπολογισμού με ισάριθμες αποφάσεις, τις οποίες έλαβε το δημοτικό συμβούλιο στις 25 Γενάρη και στις 21 Μαρτίου. Σύμφωνα με αυτές, ποσό περίπου 6 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελούσε πλεόνασμα από τις εισπράξεις των ανταποδοτικών τελών, κατευθυνόταν προς τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί να γίνουν με τα χρήματα που θα έρχονταν στο δήμο από τα παρακρατηθέντα και τους ΚΑΠ, τα οποία όμως, μετά τη ρύθμιση που έγινε θα πήγαιναν στην εξόφληση του χρέους των 6,9 εκατ. ευρώ της υπεξαίρεσης. Η μεθόδευση αυτή απορρίφθηκε όμως από την αποκεντρωμένη, με το σκεπτικό ότι τα ανταποδοτικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Πριν από την έκδοση της απορριπτικής απόφασης υπήρξε πολλαπλή διαβούλευση με τη διοίκηση του δήμου, η οποία προσπάθησε να πείσει την αποκεντρωμένη να δεχθεί τις αναμορφώσεις του προϋπολογισμού, χωρίς όμως αποτέλεσμα. «Τα χρήματα τα οποία υπεξαιρέθηκαν αφορούσαν εισφορές εργαζομένων που στην πλειονότητά τους ανήκουν στην καθαριότητα, άρα επρόκειτο ουσιαστικά για υπεξαίρεση χρημάτων που υπάγονται στα ανταποδοτικά», αναφέρει στη «Θ» η αντιδήμαρχος Οικονομικών. Η κ. Ρανέλλα εκφράζει επίσης την απορία της για το ότι η αποκεντρωμένη περιλαμβάνει στα ανταποδοτικά και έσοδα από τα κοιμητήρια.

Οι κίνδυνοι

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, οι κίνδυνοι από αυτήν την απόφαση της αποκεντρωμένης είναι τεράστιοι. «Καταρχήν είναι πιθανόν η αρμόδια ΔΟΥ, εξαιτίας του χρέους των 6,9 εκατ., να προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα σε βάρος του δήμου, δηλαδή δέσμευση λογαριασμών, αφαίρεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας κ.ά. Κάτι τέτοιο θα σημάνει πλήρη αδυναμία οικονομικής λειτουργίας του δήμου». Η κ. Ρανέλλα εξηγεί, μάλιστα, ότι μετά τη συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους, η ΔΟΥ είχε ήδη ξεκινήσει την άρση μέρους των αναγκαστικών μέτρων όπως η απελευθέρωση του κεντρικού λογαριασμού του δήμου καθώς και άλλων λογαριασμών που διαθέτει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και σε ιδιωτικές τράπεζες.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, θα υπάρξει αδυναμία για την εξόφληση χρεών προς αναδόχους και προμηθευτές καθώς τα ποσά τα οποία προορίζονταν γι’ αυτούς τα απέρριψε ουσιαστικά η αποκεντρωμένη. Επιπλέον, θα υπάρξει πρόβλημα στη συνέχιση του τεχνικού προγράμματος, αφού οι πόροι είναι μπλοκαρισμένοι.

Η νέα κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται μετά την απόφαση της αποκεντρωμένης, θα εξεταστεί σε έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του δήμου, η οποία συγκαλείται για σήμερα το απόγευμα. «Θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε, εάν θα προσφύγουμε κατά αυτής της απόφασης στην επιτροπή του άρθρου 152 κ.ο.κ.», αναφέρει η κ. Ρανέλλα. Η ίδια προσανατολίζεται να προτείνει νέα αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία θα έρθει προς συζήτηση αρχικά στην οικονομική επιτροπή την Τετάρτη και εν συνεχεία στο δημοτικό συμβούλιο. Στο μεταξύ, έως τότε και υπό την προϋπόθεση ότι η νέα αναμόρφωση θα περάσει αυτήν τη φορά από την αποκεντρωμένη, ο δήμος θα ζει με την αγωνία των κατασχέσεων των τραπεζικών λογαριασμών του και με την αδυναμία να εκτελέσει έργα και προμήθειες.

Πηγή: Eφημερίδα "Θεσσαλονίκη" - Ρεπορτάζ: Νίκος Ηλιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις