Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Βαραίνει το κλίμα - Οι δανειστές στέλνουν αυστηρά μηνύματα

Βαραίνει το κλίμα - Οι δανειστές στέλνουν αυστηρά μηνύματα

Για δεύτερη διαδοχική μέρα και την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών συνοδευόμενος από ομάδα τεχνοκρατών μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον με τις ελληνικές προτάσεις για το χρέος στις αποσκευές του για σειρά κρίσιμων συναντήσεων με κορυφαίους Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, τα μηνύματα από τα μεγάλα κέντρα εξουσίας στην Ευρωζώνη ήταν σαφή.

Υπάρχει μόνο μία λύση και αυτή είναι εκείνη που συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015, αφήνοντας αιχμές για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδια την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Τα δικά της μηνύματα, με πιο διπλωματική γλώσσα αλλά σε αντίστοιχο μήκος κύματος έστειλε και η Κομισιόν, στον απόηχο της τοποθέτησης Μοσκοβισί που συνέστησε σε όλες τις πλευρές ψυχραιμία, προειδοποιώντας πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ενεργοποιηθούν πάλι σενάρια Grexit.

Για το Βερολίνο η λύση είναι μία και είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μ. Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα ήταν εφικτή μια πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Σχετικά με την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα καταθέσει τα δύο νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό στη Βουλή εκτίμησε πως ο καθένας που συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις «πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα, αν αυτό είναι επιδέξιο ή όχι - δεν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό».

«Θέλω μόνο, πολύ φιλικά, να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν συμφωνίες, είναι ξεκάθαρες και ότι δεν βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε αξιολόγηση προγράμματος με την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η μία ή η άλλη κίνηση δεν έρχεται εντελώς ως έκπληξη -γνωριζόμαστε ήδη καιρό. Αλλά όλα αυτά δεν βοηθούν. Στο τέλος είναι απαραίτητη μια σωστά ολοκληρωμένη αξιολόγηση προγράμματος και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει τώρα να εργαστούμε», τόνισε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε δε πως οι συνομιλίες με την Ελλάδα δεν σταμάτησαν, αλλά διεκόπησαν.

Από την πλευρά της Κομισιόν, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Αλ. Βίντερστάιν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον συζήτηση επί ορισμένων νομοσχεδίων στην ελληνική Βουλή. «Η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί, καθώς και η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Υπενθύμισε δε πως συνεχίζονται οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και «η Επιτροπή αναμένει ταχεία πρόοδο σε όλα τα μέτωπα».

Πλέον το ενδιαφέρον των συζητήσεων μετατοπίζεται στην Ουάσιγκτον, όπου το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει τις συζητήσεις των βασικών πρωταγωνιστών της ελληνικής κρίσης, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος, στο πλαίσιο της Συνόδου, θα πραγματοποιήσει επαφές με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζ. Λιου, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι, αλλά και τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!