Υγειονομικό ναρκοπέδιο και «φαβέλα» της Ευρώπης η Ειδομένη

Ιστορική συνάντηση στη Λέσβο, ένα από τα ελληνικά νησιά που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση, θα έχουν το Σάββατο ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο

Καθημερινά είναι, πλέον, τα επεισόδια σε καταυλισμούς προσφύγων με επίκεντρο την Ειδομένη, όπου πρόσφυγες τα έκαναν «γυαλιά καρφιά» στο κυλικείο του σιδηροδρομικού σταθμού, ενώ σε τεταμένο κλίμα έγινε χθες η αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων από την Εγνατία οδό. Προσήχθησαν 27 άτομα, τα οποία τελικώς αφέθηκαν ελεύθερα μετά την κατάληψη, για περισσότερες από τρεις ώρες, στο γραφείο του δημάρχου των Ιωαννίνων από αλληλέγγυους.

Την ίδια ώρα, ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στον Πειραιά αφού ούτε χθες έγιναν μεταφορές προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Χθες, πάντως, ο επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι ο ρυθμός αποσυμφόρησης του Πειραιά από τους πρόσφυγες είναι ικανοποιητικός. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι το λιμάνι θα έχει αδειάσει έως το Πάσχα, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν θα μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες από τον Πειραιά στον Σκαραμαγκά. Επίσης, ο κ. Βίτσας ανακοίνωσε ότι θα γίνει προσπάθεια αποσυμφόρησης του χώρου αφίξεων του αεροδρομίου του Ελληνικού.

Για την Ειδομένη, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου, Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε χθες ότι με τη σταδιακή μεταφορά προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας ο καταυλισμός θα αδειάσει, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ο Πειραιάς με την Ειδομένη έχουν μια διαφορά, καθώς για τον Πειραιά υπάρχει η κρίσιμη για την κυβέρνηση ημερομηνία έναρξης της τουριστικής περιόδου. Ο κ. Κυρίτσης ανακοίνωσε ότι στις 18 Απριλίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του νέο κέντρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης, χωρητικότητας 2.000 ατόμων, προσθέτοντας, επίσης, ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι να νοικιάσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας μη χρησιμοποιούμενους εμπορικούς και βιομηχανικούς χώρους για τη φιλοξενία προσφύγων από την Ειδομένη.

«Υπό ομηρεία»
Επεισοδιακή ήταν χθες η επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων από την Εγνατία, αφού -όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ- κατά τη διάρκειά της οι αστυνομικοί δέχθηκαν πέτρες και καδρόνια από τους πρόσφυγες. Αποτέλεσμα ήταν να προσαχθούν 26 πρόσφυγες, καθώς και μία Ισπανίδα - μέλος ΜΚΟ. Η ένταση μεταφέρθηκε στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά του νομού Ιωαννίνων όπου πέντε φαντάροι, οι οποίοι βρίσκονταν στη σκηνή του στρατού μέσα στη δομή, δέχτηκαν απειλές για τη ζωή τους και πέτρες από τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να βγουν έξω από το κέντρο. Αργότερα, ομάδα ατόμων που ανήκουν σε ΜΚΟ μαζί με αντιεξουσιαστές εισέβαλε στο γραφείο του δήμαρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπένγκα, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες, όπως και συνέβη αργότερα το απόγευμα.

Τα επεισόδια είναι καθημερινά, εξάλλου, στην Ειδομένη. Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 30 άτομα συνεπλάκησαν στον σιδηροδρομικό σταθμό και προκάλεσαν φθορές στη τζαμαρία του κυλικείου το βράδυ της Τετάρτης.

Χθες, τον καταυλισμό της Ειδομένης επισκέφθηκαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος και ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις κακές συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στον καταυλισμό. Ο κ. Γιαννάκος χαρακτήρισε τον καταυλισμό της Ειδομένης «υγιειονομικό ναρκοπέδιο», ενώ επανέλαβε το αίτημα για ενίσχυση του νοσοκομείου Κιλκίς με προσωπικό και χρηματοδότηση, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες λόγω των χιλιάδων προσφύγων που ζουν στην περιοχή. «Ο καταυλισμός της Ειδομένης είναι μια φαβέλα που φοβόμαστε ότι θα πάρει μόνιμη μορφή» δήλωσε, από την πλευρά του, ο κ. Κανάκης και πρόσθεσε: «Θέλουμε να θυμίσουμε στην Ευρώπη ότι αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας και να σταματήσουν την υποκρισία».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον χθεσινό επίσημο απολογισμό, οι μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται σε ελληνικά εδάφη φτάνουν τις 53.925. Απ΄ αυτούς, οι 14.936 διαμένουν προσωρινά στην Αττική, 1.854 στην κεντρική Ελλάδα, 7.178 στα νησιά, 338 στη νότια Ελλάδα και 29.619 στη βόρεια Ελλάδα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις