Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Βουλή: Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων προανήγγειλε ο Τσίπρας

Βουλή: Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων προανήγγειλε ο Τσίπρας (live)

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Βουλή Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης για τη Δικαιοσύνη και τη διαπλοκή στην Ολομέλεια.

Την σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει εξαντλητικά τις δανειακές συμβάσεις από το 2010 και μετά, που συνήψαν οι τράπεζες με τα πολιτικά κόμματα αλλά και με τα ΜΜΕ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής, ενώ κατήγγειλε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για σειρά παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη με τις οποίες απαλλάσσονταν από ποινικές ευθύνες, στελέχη τραπεζών δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών αλλά και ιδιώτες . Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια θα είναι έτοιμο περί τα τέλη Μαίου.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι με πρότασή σου προς τον πρόεδρο της Βουλής θα ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής του συνόλου των δικογραφιών προκειμένου να διαπιστωθεί ο χρόνος τέλεσης των αδικημάτων πολιτικών προσώπων, η διάρκεια της ποινικής προδικασίας και η χρονική απόσταση μεταξύ ποινικής δίωξης και διαβίβασης στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης. Πρόκειται για δικογραφίες που καθυστερούσαν πολλά χρόνια να εξεταστούν .


Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι με την Συνταγματική Αναθεώρηση «θα τελειώσει οριστικά η ντροπή του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών». Οι υπουργοί, είπε ο πρωθυπουργός, θα αντιμετωπίζονται όπως κάθε πολίτης.

Ακόμη ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να συμμετάσχει σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και πολιτικών στελεχών «ώστε να επαναδιαπραγματευτούμε τον συμβιβασμό με τη Siemens ζητώντας την άμεση και ριζική αναθεώρηση του». Διότι, πρόσθεσε «αν υπάρχει η πολιτική βούληση υπάρχει πάντα και ο δρόμος. Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και του πήδημα κύριε Μητσοτάκη».


Καταγγέλλοντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για 13 συνολικά παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι οι παρεμβάσεις δεν είναι μόνον, ή κυρίως, πολιτικές. Είναι και παρεμβάσεις από την επιχειρηματική ελίτ, από την ολιγαρχία του χρήματος που έχει συγκροτήσει και εκμεταλλεύεται σε συνεργασία με την παλιά πολιτική ελίτ κέντρα και παράκεντρα επηρεασμού και εξωθεσμικών παρεμβάσεων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Δικαιοσύνη είναι ένας ταλαιπωρημένος θεσμός από σκάνδαλα, παρεμβάσεις, παράκεντρα εξουσίας, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, παραδικαστικά κυκλώματα, συγκαλύψεις και ολιγωρίες. Αναφερόμενος στην υπόθεση Βγενόπουλου ο κ. Τσίπρας στήριξε πλήρως τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλο και σημείωσε ότι «για την εν λόγω υπόθεση στην οποία εμπλέκονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα διεξάγεται ήδη πειθαρχική έρευνα για τις πράξεις και τις πιθανές παραλείψεις που οδήγησαν με μάλλον περίεργο τρόπο τρεις δικογραφίες στο αρχείο». Σημείωσε επίσης ότι η Κυπριακή Δικαιοσύνη έχει ζητήσει εγγράφως την διερεύνηση της υπόθεσης , όπως και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.



Παρεμβάσεις

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας απαρίθμησε δεκατρείς περιπτώσεις παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη που είναι:

Παρέμβαση νούμερο 1:

Με το νόμο 4024/2011 νομιμοποιήθηκαν οι μισθολογικές υπερβάσεις ύψους 30 εκ. ευρώ στον Οργανισμό Σχολικών κτιρίων και τερματίστηκαν όλες οι διώξεις που είχε εκκινήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών

Παρέμβαση νούμερο 2:

Με τους νόμους 4071/2012 και 4170/2013 διαγράφηκαν τα χρέη όλων των δημοτικών επιχειρήσεων. Το ΝΣΚ στη συνέχεια στηριζόμενο στις διατάξεις αυτές απάλλαξε από κάθε ευθύνη τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και κάθε συμβεβλημένο ιδιώτη.



Παρέμβαση νούμερο 3:

Με το νόμο 4255/2014 έπαυσαν όλες οι ποινικές διώξεις που αφορούσαν την διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ

Παρέμβαση νούμερο 4:

Με το άρθρο 68 του νόμου 4139/2013 ορίζεται ότι δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης. Η διάταξη καταργήθηκε λίγο αργότερα εξαιτίας της γενικευμένης κατακραυγής

Παρέμβαση νούμερο 5:

Με το νόμο 4046/2012 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη ΔΣ των τω Τραπεζών και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, το διαβόητο PSI.

Παρέμβαση νούμερο 6:

Με το νόμο 4141/2013 ανεστάλησαν όλες οι ποινικές διώξεις στις διοικήσεις των εταιρειών του Δημοσίου που ιδιωτικοποιούνται βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων για οφειλές προς Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ

Παρέμβαση νούμερο 7:

Με τον νόμο 4224/2013 απαλλάσσονται τα μέλη του ΔΣ της Λάρκο από κάθε αστική, ποινική και διοικητική ευθύνη για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας





Παρέμβαση νούμερο 8:

Με το άρθρο 19 του ίδιου νόμου σταμάτησαν όλες οι ποινικές διώξεις για τα ΔΣ των αγροτικών συνεταιρισμών κάθε βαθμού

Παρέμβαση νούμερο 9:

Στον νόμο 4262/2014 με το άρθρο 55 ανεστάλησαν όλες οι ποινικές διώξεις για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο για ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Όλα αυτά είναι όμως πραγματικά πταίσματα μπροστά στα αίσχη που ακολουθούν κυρίες και κύριοι Βουλευτές.

Παρέμβαση νούμερο 10:

Με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά κυρίου Αθανασίου αντικαταστάθηκε το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προέβλεπε ότι στελέχη και υπάλληλοι δημοσίων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων που επιχορηγούνται από το Δημόσιο, σε περίπτωση σοβαρών αδικημάτων, όπως η δωροληψία ή η διασπάθιση του Δημοσίου χρήματος, τιμωρούνται όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι. Με την κατηγορία αυτή ήταν υπόδικοι σειρά στελεχών ιδιωτικών επιχειρήσεων και μη κυβερνητικών οργανώσεων που λάμβαναν αφειδώς χρηματοδοτήσεις από το ελληνικό δημόσιο.

Η τροπολογία κατατέθηκε στις 6 Μαΐου 2014 και αφού ψηφίστηκε και ίσχυσε για μερικές μέρες αποσύρθηκε με το επιχείρημα ότι κατατέθηκε και ψηφίστηκε από λάθος. Η ύπαρξη όμως του νόμου για μερικές μέρες, έδινε τη δυνατότητα στους υπόδικους για τα αδικήματα, να ζητήσουν να δικαστούν με αυτόν το νόμο αφού ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να δικάζεται με τον ευνοϊκότερο νόμο που ισχύει από τη στιγμή της τέλεσης της πράξης του μέχρι και την ολοκλήρωση της δίκης του.

Ευτυχώς τα ελληνικά δικαστήρια και ο ίδιος ο 'Αρειος Πάγος χαρακτήρισαν την διάταξη αντισυνταγματική σώζοντας την τιμή του ελληνικού δικαιοκρατικού συστήματος που οι κύριοι Σαμαράς και Αθανασίου είχαν φροντίσει να καταρρακώσουν.

Ακόμη χειρότερη όμως είναι η παρέμβαση νούμερο 11 που έγινε με το νόμο 4146/2013 και συγκεκριμένα το άρθρο 78 στο οποίο ορίζεται ότι απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη για το αδίκημα της απιστίας οι πρόεδροι, τα μέλη ΔΣ και τα στελέχη των Τραπεζών για σύναψη δανείων πάσης φύσεως με Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα.

Παρέμβαση νούμερο 12

Φτάνουμε στην παρέμβαση νούμερο 12 την οποία έχει συνυπογράψει και ο ίδιος ο σημερινός πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Πρόκειται για μια νυχτερινή τροπολογία που είχε κατατεθεί και αποσυρθεί τέσσερις φορές και τελικά υπερψηφίστηκε με την πέμπτη προσπάθεια. Υπήρχε φαίνεται μεγάλος ζήλος για την νομιμοποίηση των τριγωνικών συναλλαγών που πραγματοποιούσαν όμιλοι κοντά στο ένα δισ. ευρώ που χαρίστηκαν

Παρέμβαση νούμερο 13

Η παρέμβαση νούμερο είναι η χειρότερη όλων των παρεμβάσεων που δεν αποσκοπούσε στην διευθέτηση απλώς κάποιας συγκεκριμένης υπόθεσης ή την αμνήστευση κάποιου συγκεκριμένου προσώπου. Πολύ περισσότερο στόχευε στον έλεγχο του ίδιου του εκλογικού αποτελέσματος για τον ορισμό των προϊσταμένων των Πρωτοδικείων και των Εφετείων της χώρας. Μιλάμε εδώ κυρίες και κύριοι Βουλευτές για ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των Δικαστηρίων με την τροπολογία του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά του κυρίου Αθανασίου που μερικές πριν την διεξαγωγή των εκλογών στα δικαστήρια της χώρας άλλαξε το εκλογικό σύστημα για να ευνοήσει τους εκλεκτούς του.



Τράπεζες ΜΜΕ

Ο πρωθυπουργός μίλησε επί μακρόν για τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι για τα δάνεια αυτά και τα δύο κόμματα είχαν βάλει ως εγγυήσεις τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «σαφή δόλο» αναφερόμενος στην «απαλλαγή των στελεχών των Τραπεζών από τις πιθανές τους ευθύνες για μια πρακτική η οποία δεν δικαιολογείται κατά κανέναν τρόπο και εκθέτει τα Τραπεζικά Ιδρύματα σε μη προβλέψιμους κινδύνους».Όπως είπε ο κ. Τσίπρας τα χρέη της ΝΔ φτάνουν σήμερα το ποσό των 210 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 197 εκατ. αφορούν δάνεια με εξασφάλιση την μελλοντική κρατική χρηματοδότηση. Και με δεδομένη την σημερινή κατάσταση πραγμάτων τα δάνεια αυτά δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθούν.

Το ίδιο όμως ισχύει και για τα δάνεια που έχει λάβει το ΠΑΣΟΚ που υπολογίζεται ότι το 2013 έφταναν τα 111 εκατ. ευρώ, ενώ είναι άγνωστο το σημερινό ύψος τους.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι αυτή η υπόθεση δεν έχει τελειώσει «επειδή φροντίσατε να αμνηστεύσετε προκαταβολικά τους ευεργέτες σας. Οι ευθύνες θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν μέχρι κεραίας. Το παιχνίδι των θαλασσοδανείων έχει τελειώσει οριστικά. Είτε τα θαλασσοδάνεια αφορούν κάποιους υπερχρεωμένους μιντιάρχες, είτε κάποιους χρεοκοπημένους τραπεζίτες και τους συνεργάτες τους είτε τα ίδια τα πολιτικά κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Οι Τράπεζες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, τάιζαν με δάνεια ΜΜΕ και κόμματα, τα κόμματα υποστήριζαν τις Τράπεζες με λογής εξυπηρετήσεις και τα ΜΜΕ φρόντιζαν και φροντίζουν για την υποστήριξη του συστήματος εξουσίας που τα τρέφει.

Ο ελληνικός λαός, είπε ο κ. Τσίπρας, περιμένει να μάθει για ποιο λόγο κάποιες χρεοκοπημένες επιχειρήσεις που ήδη σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς θα έπρεπε να έχουν καταρρεύσει παραμένουν ζωντανές ή μάλλον νεκροζώντανες. Και όχι μόνο αυτό αλλά μας κουνάνε και το δάχτυλο όταν τολμάμε να αμφισβητήσουμε την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητά τους.

Και σε ότι αφορά ειδικά τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι ο διαγωνισμός για τις άδειες θα διενεργηθεί και τώρα η σχετική διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο.



Νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι κατά την ΙΕ Κοινοβουλευτική Περίοδο διαβιβάστηκαν στη Βουλή 130 Δικογραφίες, την ΙΣΤ 39 και κατά την τρέχουσα έχουν διαβιβαστεί 26. Με μια γρήγορη ματιά, υπογράμμισε, εντοπίζουμε φερόμενους χρόνους τέλεσης των αδικημάτων το 2003 ακόμη και το 2001.. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιο λόγο χρειάζεται κάτι παραπάνω από μια δεκαετία για να φτάσουν αυτές οι δικογραφίες στη Βουλή. Ποιος καθυστέρησε και για ποιο λόγο;



Υπόθεση Παπασταύρου

Για την υπόθεση Παπασταύρου ο κ. Τσίπρας είπε αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα που λειτουργεί ως θρυαλλίδα και σύμβολο του ξεπεσμού του παλιού πολιτικού συστήματος και πρόσθεσε: «Πλέον ο ισχυρισμός του συμβούλου του κυρίου Σαμαρά ότι δήθεν ενεργούσε ως εντολοδόχος δικηγόρος άλλων προσώπων καταρρίπτεται από την ηλεκτρονική του αλληλογραφία με Τράπεζες στις Παρθένες νήσους. Η αλληλογραφία αυτή για να μην σπεύσετε να πείτε ότι είμαστε παρακράτος βρίσκεται στην Βουλή και είναι σε γνώση των μελών της Επιτροπής Πόθεν Έσχες».

Το κρίσιμο όμως πολιτικό ερώτημα, είπε ο πρωθυπουργός είναι αν ο κύριος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να καλύπτει το δίδυμο Σαμαρά - Παπασταύρου ή αν θα πάρει αποστάσεις από το πρόσφατο παρελθόν του κόμματος του. Γιατί τον καλύπτεται τον Παπασταύρου, σαν να ήταν δικός σας συνεργάτης ή δικό σας συνεταίρος; ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός.

Υπόθεση εκβιαστών

Για την υπόθεση των εκβιαστών δημοσιογράφων ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έχει πάρει τον δρόμο της. Διότι, πρόσθεσε, όπως αποδεικνύεται οι σχέσεις του κυκλώματος με την ΝΔ ήταν το λιγότερο στενές. Και συμβουλεύω τον κύριο Κουμουτσάκο, σημείωσε, αντί να απειλεί με αγωγές να μας δώσει εξηγήσεις για τις υπηρεσίες που προσέφερε ο κύριος Μουσσάς, επί σειρά ετών σύμβουλος στελεχών της ΝΔ, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για ποιες ακριβώς υπηρεσίες εκδόθηκαν τα τιμολόγια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κύριοι της Νέας Δημοκρατίας;

Υπόθεση SIEMENS

Για την υπόθεση SIEMENS ο κ. Τσίπρας είπε αναφέρθηκε στον «απαράδεκτο εξωδικαστικό συμβιβασμό που υπογράφηκε μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Siemens» και πρόσθεσε: «Όλοι στη χώρα γνωρίζουν τις λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης. Όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου και ο τότε υπουργός κύριος Σταϊκούρας επιχείρησαν να περάσουν τον συμβιβασμό αυτό από τη Βουλή και υποχώρησαν τελευταία στιγμή κάτω από την γενική κατακραυγή. Όμως η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου δεν είχε τέτοιες ηθικές αναστολές. Στις 23 Αυγούστου ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή και στη συνέχεια υπογράφηκε εκπροθέσμως. Έτσι επιχειρήθηκε να ξεπλυθεί τόσο το πολιτικό προσωπικό που είχε εμπλοκές στην υπόθεση όσο και η ίδια η εταιρεία. Το ποσό που δέχτηκε να πληρώσει η Siemens σε ρευστό και σε είδος ήταν μόλις 250 εκατ. ευρώ όταν η εξεταστική επιτροπή της ελληνικής βουλής υπολόγισε τη ζημία του ελληνικού Δημοσίου στα 2 δισ. ευρώ».

Η συζήτηση, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και είχε αναβληθεί λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, προμηνύεται θυελλώδης, με κυβερνητικούς κύκλους να απειλούν με αποκαλύψεις με «ονόματα και διευθύνσεις», κάτι που η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της διαμηνύει ότι δεν θα περάσει ανενόχλητα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!