Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Εθνική σύνταξη στα 20 έτη ασφάλισης, αντί των 15

Εθνική σύνταξη στα 20 έτη ασφάλισης, αντί των 15

Την καταβολή της εγγυημένης από το κράτος εθνικής σύνταξης στα 20 χρόνια, αντί των 15, ζητούν πλέον «ανοικτά» οι επικεφαλής των Θεσμών για να δοθεί κίνητρο ασφάλισης, να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή που κοστίζει στα Ταμεία πάνω από 5 δισ. ευρώ το χρόνο (έναντι του 1,8 δισ. τα οποία καλείται να «κόψει» η κυβέρνηση το 2016) και να υπάρξει στενότερη σύνδεση των εισφορών και των παροχών.

Την αύξηση του ελάχιστα απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης από τα 15 στα 20 χρόνια, ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλο οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά την επανεκκίνηση (την Τετάρτη) των διαπραγματεύσεων για το νέο Ασφαλιστικό που...συνεχίζονται.

Η αύξηση του ελάχιστα απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, όπως αποκαλύπτουν στην «HτΣ» κορυφαία στελέχη του υπουργείου, ετέθη σε συνάρτηση με το στόχο για τον περιορισμό της κρατικής συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Οπως τονίστηκε, το μέτρο θα αυξήσει τη συμμετοχή στην απασχόληση και στην ασφάλιση, αφού θα υποχρεωθούν να ασφαλίζονται «περισσότεροι για περισσότερο χρόνο», ενώ θα «μεταθέσει» χρονικά το κόστος για την καταβολή της εθνικής σύνταξης, η οποία θα συμπληρώνει το ανταποδοτικό τμήμα της αναλογικής σύνταξης.

Οι εναλλακτικές απέναντι στην 20ετια είναι είτε η μείωση του ποσού κάτω από τα 384ευρώ είτε η καταβολή μειωμένης εθνικής σύνταξης στα 15 έτη. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών ζήτησαν, παράλληλα, να μειωθούν τα ευνοϊκά ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει, με την προσθήκη της εθνικής σύνταξης, το σχέδιο Κατρούγκαλου για όσους έχουν 15-25 χρόνια ασφάλισης διαφωνώντας με το...ταξικό πρόσημο που βάζει η ηγεσία του υπουργείου στη μεταρρύθμιση.

Στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένουν, ακόμη;
Τα ποσοστά των ασφαλιστικών εισφορών καθώς διατυπώνονται πολλά....ερωτηματικά τόσο σε ό,τι αφορά την αύξηση των εισφορών στην επικουρική ασφάλιση (το ΔΝΤ είναι αντίθετο στην αύξηση της εισφοράς είτε κατά 1 είτε κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα) όσο και σε σχέση με την εισπραξιμότητα των ενιαίων ασφαλίστρων από την 1/1/2017, μετά τη σύνδεση με το φορολογητέο εισόδημα και τον κίνδυνο διεύρυνσης της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής.
Η περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης και η «κάλυψη» των ελλειμμάτων των Ταμείων μέσω νέων περικοπών στις καταβαλλόμενες συντάξεις. Η ηγεσία του υπουργείου παραδέχεται ότι θα γίνουν περικοπές στις επικουρικές (και για το λόγο αυτό επιδιώκει να συζητήσει το θέμα αφού «κλείσει» η καταρχήν συμφωνία για το νέο Ασφαλιστικό) ενώ στο παρασκήνιο διαβεβαιώνει ότι δεν θα κινδυνεύσουν οι κύριες συντάξεις, με εξαίρεση τις υψηλές(θα περιοριστούν με βάση τα νέα χαμηλότερα πλαφόν που προβλέπεται να εφαρμοστούν). Δεδομένες θεωρούνται οι περικοπές στα μερίσματα (έως 30%) και στα εφάπαξ (πάνω από 19% και έως 25%, ανάλογα με τον μαθηματικό τύπο ο οποίος θα επιλεγεί).

Πολιτκή απόφαση
«Υπάρχουν θέματα που είναι τεχνικά δύσκολα και άλλα που έχουν πολιτική δυσκολία», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος περιγράφοντας το...δίλημμα το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση του Ασφαλιστικού και την αξιολόγηση. Οι πολιτικές αποφάσεις, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ληφθούν εντός του προσεχούς 10ημερου που θα είναι στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των Θεσμών.

Η διαπραγμάτευση
Οι συζητήσεις συνεχίζονται το Σάββατο και θα γίνουν σε 4 θεματικές:

1 Η νέα αρχιτεκτονική του συστήματος (ενοποιήσεις Ταμείων), η εθνική σύνταξη και τα ποσοστά αναπλήρωσης.

2 Οι επιπτώσεις στα έσοδα από τις «παραχωρήσεις» που έχουν γίνει σε αγρότες, νέους και επιστήμονες σε σχέση με τις εισφορές.

3 Ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων και η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς, σε σχέση με τα νέα ενιαία ποσοστά αναπλήρωσης, έως το 2018 όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.

4 Οι μειώσεις που θα γίνουν στις επικουρικές συντάξεις έτσι ώστε να μην υπάρχουν ελλείμματα.

Πρόσθετη δαπάνη
Στο λογαριασμό έχει ζητηθεί να προστεθεί (και να «αντιμετωπιστεί») η δαπάνη έναντι των απλήρωτων συντάξεων που υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Εξοικονόμηση πόρων-περικοπές

• Από τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού πρέπει να εξοικονομηθούν για κύριες συντάξεις 685 εκατ. ευρώ (172 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο και 513 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του ιδιωτικού τομέα).

• Οι περικοπές στις επικουρικές θα είναι περίπου 400 εκατ. ευρώ (δαπάνη στα 3,506 δισ. ευρώ από 3,900 δισ. ευρώ το '15) αν δεν αυξηθούν οι εισφορές.

• Από την εφαρμογή συντελεστή μείωσης στα εφάπαξ θα εξοικονομηθούν 134,3 εκατ. ευρώ.

• 223 εκατ. ευρώ θα κοπούν από τον πρώτο περιορισμό δικαιούχων του ΕΚΑΣ.

• 40,7 εκατ. ευρώ θα χαθούν από κοινωνικούς πόρους που θα καταργηθούν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!