Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Επανέρχεται το «φάντασμα» της μικρής ΔΕΗ: Τι φοβάται και τι σχεδιάζει η κυβέρνηση



Ο πέλεκυς της Μικρής ΔΕΗ εξακολουθεί να επικρέμαται πάνω από την επιχείρηση. Πρόκειται για κίνδυνο που αναγνωρίζει πλέον και η κυβέρνηση, η οποία βλέπει τα «ισοδύναμα» για τη μείωση του μεριδίου της εταιρείας στη λιανική να «καίγονται» και τον χρόνο για την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων να πιέζει ασφυκτικά, τονίζει με σχετικό ρεπορτάζ η Καθημερινή.

Οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά τη διατήρηση του μονοπωλίου τόσο στους λιγνίτες όσο και στα νερά, με τη διοίκηση της επιχείρησης και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχουν αποδυθεί πραγματικά σε έναν αγώνα δρόμου για να αποτρέψουν τα χειρότερα σενάρια. Αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι η επαναφορά του σεναρίου της Μικρή ΔΕΗ, καθώς το σχέδιο μπορεί να έχει «παγώσει», αλλά ο σχετικός νόμος παραμένει εν ισχύ όσο δεν θεσμοθετείται κάποιο εναλλακτικό ισοδύναμο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική κατά 25% μέχρι το 2018 και κατά 50% μέχρι το 2020.

Ο κίνδυνος αυτός μεγεθύνεται, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει και την εκκρεμότητα με την Ε.Ε. για την κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στους λιγνίτες. Στις 8 Μαρτίου εκδικάζεται στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. η προσφυγή της ΔΕΗ κατά της σχετικής απόφασης της Κομισιόν, υπόθεση που θεωρείται χαμένη ακόμη και από την ίδια τη ΔΕΗ. Η οριστική απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το καλοκαίρι και να αλλάξει ραγδαία το τοπίο στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού. Εν αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, και ενώ η εικόνα που διαμορφώνεται από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, στους αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους, είναι ότι οι δημοπρασίες ισχύος (nome) που επιλέχθηκαν ως εργαλείο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ δεν πρόκειται να προχωρήσουν, ο κίνδυνος επαναφοράς του σχεδίου Μικρή ΔΕΗ μεγιστοποιείται.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!