Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Στάση αναμονής από τις Βρυξέλλες για το ασφαλιστικό


Τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, παρέλαβε χθες βράδυ η Κομισιόν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου, Μ. Σχοινά.

Η Κομισιόν, είπε ο κ. Σχοινάς, θα αρχίσει να εξετάζει τώρα την πρόταση ως προς τα συστατικά της στοιχεία και θα τη συζητήσει με τις ελληνικές αρχές ξανά, στα τέλη του μήνα, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, όταν αυτή αρχίσει. Η Κομισιόν δεν θέλησε να προσδιορίσει από τώρα με ακρίβεια την ημερομηνία καθόδου της τρόικας στην Αθήνα, κάτι που θα συμβεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει την ανάγκη συναίνεσης για την επίτευξη των στόχων της μεταρρύθμισης, με πηγές της να υπενθυμίζουν τα αποτελέσματα των τεσσάρων συναινετικών ψηφοφοριών στο ελληνικό κοινοβούλιο, αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας του Ιουλίου - Αυγούστου.

Μάλιστα, κύκλοι των Βρυξελλών αναφέρουν ότι «η μόνη μεταρρύθμιση που πέτυχε και δεν έτυχε της συναίνεσης της αντιπολίτευσης, ήταν αυτή που εφάρμοσε ο Καγκελάριος Σρέντερ, έχοντας απέναντί του τότε την Α.Μέρκελ, η οποία στη συνέχεια καρπώθηκε τις αντιδράσεις, κέρδισε τις εκλογές και μετά έδρεψε και τους καρπούς της επιτυχημένης μεταρρύθμισης».

Στην Ελλάδα ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται μια συνεννόηση με την αντιπολίτευση είναι γιατί αφενός πρέπει να εφαρμοστούν λύσεις που θα μπορούν να γίνουν αποδεκτές και από μελλοντικές κυβερνήσεις, αφετέρου δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί και το γνωστό από το 2010 κλίμα στείρα άρνησης, προσδοκιών και τέλος απογοήτευσης - που πάντα οδηγεί σε άνοδο του λαϊκισμού και όχι σε λύσεις.

Επί της ουσίας της πρότασης, η Κομισιόν επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στο πλαίσιο της 1ης αξιολόγησης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ούτε οι κατευθύνσεις, ούτε και τα επί μέρους στοιχεία θα αποτελέσουν απαραίτητα κομμάτια της τελικής λύσης.

Σύμφωνα με κύκλους των Βρυξελλών, οι βασικές αντιρρήσεις έχουν να κάνουν με το εφάπαξ, με τις πολύ υψηλές συντάξεις, με το βήμα προσαρμογής στα όρια ηλικίας και με το phasing out των ποσών που προκύπτουν από τον παλιό τρόπο υπολογισμού.

Ειδικά στα όρια ηλικίας αναμένεται να προκύψουν μεγάλες αντιθέσεις καθώς οι εταίροι της χώρας δεν θεωρούν ότι η βιωσιμότητα του συστήματος είναι δυνατή, αν εξακολουθήσουν να βγαίνουν στη σύνταξη πενηντάρηδες.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!