Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες σε τρεις μέρες στην 26η ΑGROTICA

Περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες σε τρεις μέρες στην 26η ΑGROTICA

Αθρόα και εντυπωσιακή είναι η προσέλευση των επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης στην 26η έκθεση ΑGROTICA, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται αύριο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Με «σύμμαχο» και τις καλές καιρικές συνθήκες το εκθεσιακό κέντρο «πλημμύρισε» με κόσμο από νωρίς σήμερα το πρωί, ενώ οι επισκέπτες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τα εκθέματα, όσο και για τις παράλληλες εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής δεύτερης ημέρας διοργάνωσης της AGROTICA οι επισκέπτες της ήταν περισσότεροι από 30.000.

Η μεγαλύτερη αγροτική έκθεση της Ν.Α. Ευρώπης πλαισιώνεται από ημερίδες και συνέδρια, που έχουν ξεκινήσει από προχθές και κορυφώνονται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η σημασία του αγροδιατροφικού τομέα, τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας και οι προοπτικές της καλλιέργειας και διάθεσης στην αγορά των οπωροκηπευτικών απασχόλησαν μεταξύ άλλων θεμάτων την πρώτη ημέρα του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου της AGROTICA.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας επισήμανε πως οι νέες τεχνολογίες είναι κρίσιμες και ο συνδυασμός τους με την αγροτική παραγωγή μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε άλματα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Ι. Ταχματζίδης, τόνισε ότι η περιφέρεια προσανατολίζεται στην γεωργία ακριβείας με τη στήριξη και της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς βασικός μοχλός της οικονομίας της περιοχής είναι ο αγροτικός τομέας.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Περικλής Μήτκας, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του σημείωσε πως το ΑΠΘ στέκεται δίπλα στον παραγωγό και τον βοηθά να βελτιώνει το εισόδημα του, ενώ η Γεωπονική Σχολή του πανεπιστημίου είναι μία από τις καλύτερες σε διεθνές επίπεδο.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, κ. Δημήτρης Κωβαίος, τόνισε πως το πεδίο των οπωροκηπευτικών είναι από τα πιο ενδιαφέροντα για την επιχειρηματική γεωργία και καταγράφεται αδιάκοπη αύξηση τόσο της ποσότητας της παραγωγής όσο και της ποιότητας.

Ο πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, κ. Απόστολος Αποστολίδης, υπογράμμισε πως στο συνέδριο θα γίνουν συνολικά 36 προφορικές ανακοινώσεις, δηλαδή κατά 50% πιο πολλές σε σχέση με την 5η διοργάνωση του δύο χρόνια πριν.

Από την πλευρά του ο κ. Αναστάσιος Χανιώτης, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να δουν οι Έλληνες παραγωγοί τι πρέπει να κάνουν για να εξελιχθούν είναι να ψάξουν να βρουν δίπλα τους κάτι καινοτόμο το οποίο δουλεύει.

«Υπάρχει δυναμισμός στην ελληνική γεωργία και στο εξωτερικό βλέπουμε πλέον πιο πολλά ελληνικά αγροτικά προϊόντα σε σχέση με παλαιότερα» είπε και πρόσθεσε πως στην Ελλάδα χρειάζεται ένα σύστημα παροχής συμβουλών στους παραγωγούς, που θα τους καλύπτει για τα πρακτικά προβλήματα τους, αλλά θα τους μεταδίδει και τη νέα γνώση που προκύπτει από την έρευνα και την καινοτομία.

Εξειδικευμένεςομιλίεςεκφώνησανοικαθηγητές Gins Murat Sabirovich, Professor in Biology, Russian Academy of Science, Peoples Friendship University of Russia και Elena N. Pakina, Associate Professor, Agro Biotechnological Department, Peoples Friendship University of Russia. Ομενπρώτοςεκφώνησεομιλίαμεθέμα «Vegetable crops as source of raw material for functional food production» καιηδεύτερημεθέμα «Biological means of pest management in control environment».

Η δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μέσω των συστημάτων ποιότητας στον αγροδιατροφικό τομέα ήταν το θέμα του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αχιλλέα Κοντογεωργίου, που αναφέρθηκε στα τοπικά σύμφωνα ποιότητας και στην αναγκαιότητα των ελέγχων στην αγορά.

Οι νέες τάσεις και προοπτικές στην εμπορία των οπωροκηπευτικών αναλύθηκαν από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ κα. Ευθυμία Τσακιρίδου, η οποία τόνισε πως η πιστοποίηση, η αυθεντικότητα, η ιχνηλασιμότητα, οι μικρές αλυσίδες προσφοράς, τα εναλλακτικά κανάλια διανομής και τα κοινωνικά δίκτυα είναι επίκαιρα ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με τη διάθεση των οπωροκηπευτικών στην αγορά.

Η διαχείριση μη εμπορεύσιμων τροφίμων, υπολειμμάτων φρούτων και λαχανικών στο χωράφι και τα σχετικά νέα εργαλεία και τεχνικές αποτέλεσαν το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της κας. Μαρίας Παρταλίδου, Επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ.

Η έρευνα και καινοτομία στην ποιότητα καρπών οπωροφόρων δένδρων αναλύθηκε από τον κ. Αθανάσιο Μολασιώτη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ, η παραγωγή εκτός εποχής μικρών οπωροφόρων και ο πολλαπλασιασμός αυτών από τον κ. Φάνη Παπανικολόπουλο, γεωπόνο της εταιρείας GEORION και το πολλαπλασιαστικό υλικό των οπωροφόρων δένδρων, τα προβλήματα και οι προοπτικές του από τον κ. Αθανάσιο Ταμπαρόπουλο, γεωπόνο της Vitro Hellas.

Ακόμη, η εκτίμηση της γονιμότητας του εδάφους και η διαχείριση των θρεπτικών στοιχείων σε καλλιέργειες οπωροκηπευτικών από τον κ. Νίκο Μπαρμπαγιάννη, καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, ενώ ο κ. Michael Basten, Head of Agronomy, Υara, BU Europe πραγματοποίησε ανακοίνωση με θέμα «Efficient and environmental sound nitrogen management of crops».

Ο Πρόεδρος της Ζεύς Ακτινίδια κ. Δημήτρης Μανώσης, αναφερόμενος στο ακτινίδιο είπε πως αυξήθηκε κατά 20% η παραγωγή του στη χώρα μας και πλέον η Ελλάδα διεκδικεί την 3η θέση στον κόσμο (με κριτήριο τον όγκο παραγωγής), απειλώντας να εκτοπίσει σύντομα τη Χιλή.

Για την ταυτοποίηση της πρώτης ελληνικής ποικιλίας ακτινιδίου μίλησε ο κ. Αθανάσιος Μαυρομάτης, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, ενώ στην ελιά, η οποία πέρσι ως παραγωγή στην Ελλάδα πήγε πολύ καλά, αναφέρθηκε ο κ. Δημήτριος Γερασόπουλος, καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ.

Την δραστηριότητα της ελληνικής κονσερβοποιίας φρούτων ανέλυσε ο κ. Στυλιανός Θεοδουλίδης, διευθυντής της βιομηχανίας Venus Growers, τονίζοντας πως η χώρα μας κατέχει το 41% των παγκόσμιων εξαγωγών συμπύρηνου ροδάκινου, το οποίο στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι κονσερβοποιημένο. Φέτος οι συνολικές καλλιεργούμενες εκτάσεις συμπύρηνου ροδάκινου στη χώρα μας (σχεδόν όλες στην Κ. Μακεδονία) θα φτάσουν τα 200.000 στρέμματα και η σχετική παραγωγή μπορεί να απορροφηθεί από το εγχώριο δυναμικό των βιομηχανιών μεταποίησης.

Τα ελληνικά super foods και οι εκμεταλλεύσεις των λειτουργικών φρούτων στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του δρ. Γ. Μπάρδα, που είναι γεωπόνος και πρόεδρος του ΔΣ της PlantDirect.

Η δυνατότητα της αξιοποίησης των αποβλήτων της βιομηχανίας φρούτων παρουσιάστηκε από την επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ κα. Αθανασία Γούλα και τέλος το θέμα των οπωροκηπευτικών στη διατροφή μας ανέπτυξε η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ κα. Αλεξάνδρα Μιχαηλίδου.

Να σημειωθεί ότι όλες τις ημέρες της έκθεσης υπάρχει δωρεάν πάρκινγκ στις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ, ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και εντός του ΑΠΘ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!