«Κόκκινα» δάνεια: Αυτό είναι το deal των 107 δις - Πώς θα μπουν τα ξένα funds στην Ελλάδα




Μια νέα, μεγάλη δευτερογενής αγορά στην οποία θα συμμετέχουν μεγάλα ξένα funds τα οποία θα μπορούν να αγοράσουν «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια αλλά και να διαχειριστούν προβληματικά στεγαστικά, θα δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η ''Ημερησία'', στη νέα αυτή αγορά θα είναι δυνατή η είσοδος των ξένων εταιρειών και η συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο υπερδανεισμένων ελληνικών επιχειρήσεων.

Όλα αυτά θα γίνονται βεβαίως με την ενεργό συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, καθώς φαίνεται να προκρίνεται το μοντέλο της συνδιαχείρισης με τη σύσταση θυγατρικών μεταξύ των τραπεζών και των ξένων εταιρειών. Θα πρόκειται για εταιρείες - οχήματα ειδικού σκοπού (SPV'S) που θα συστήνονται από τις τράπεζες που έχουν τα προβληματικά δάνεια και από τα ξένα distressed funds, τα οποία έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον για να μπουν στη νέα αγορά που δημιουργείται στη χώρα μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την ανάγκη να γίνει επιτέλους η εκκαθάριση «κόκκινων» δανείων ύψους 107 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα μπορούν να συμμετέχουν με ποσοστό 33% στις νέες εταιρείες, ώστε να έχουν άμεσο λόγο στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται. Σύμφωνα με την ''Ημερησία'', οι εκπρόσωποι ξένων εταιρειών βρίσκονται στην Αθήνα και κάνουν συνεχείς επαφές τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδας όσο και με τους τραπεζίτες. Τις επόμενες εβδομάδες η ΤτΕ θα εκδώσει Πράξη με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη σύσταση αυτών των κοινών εταιρειών (joint ventures). Εκεί θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια και το νέο κανονιστικό πλαίσιο, για να δίνονται οι άδειες στις εταιρείες διαχείρισης προβληματικών δανείων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προκρίνεται η εμπειρία της ξένης εταιρείας, τα εχέγγυα που θα καταθέτει ως προς τη διαφάνεια στις ενέργειές της, ενώ θα υπάρξουν και αυστηροί όροι για την προστασία των δανειοληπτών, κυρίως εκείνων που αντιμετωπίζουν πραγματικό οικονομικό πρόβλημα, είτε είναι επιχειρήσεις είτε ιδιώτες.

Με τη χθεσινή έκθεση της ΤτΕ άνοιξε ο δρόμος για την είσοδο funds στην Ελλάδα και τη δημιουργία εταιρειών. Εκεί τονίζεται ότι στο εξωτερικό υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρείες που είτε κατέχουν (Asset Management Companies - AMC) είτε απλώς διαχειρίζονται προβληματικά δάνεια (Services Companies). Χώρες όπως Σουηδία, Ινδονησία, Μαλαισία, Κορέα, Ταϋλάνδη, Ιρλανδία προέκριναν τη λύση των AMC.

Το σχέδιο για τα «προβληματικά» στεγαστικά δάνεια

Οι Ελληνες τραπεζίτες έχουν διαμηνύσει ότι δεν ενδιαφέρονται να πάρουν τα σπίτια των οικογενειών, ομοίως και τα ξένα funds. Για ακίνητα πολυτελή, σε ακριβές ή τουριστικές περιοχές σίγουρα υπάρχει ενδιαφέρον, καθώς θα μπορούσαν να αγοραστούν σε χαμηλή τιμή από τους «κόκκινους» ιδιοκτήτες και στη συνέχεια να πουληθούν με κέρδος. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των υποθηκευμένων κατοικιών η κυβέρνηση, πέραν του νέου νόμου Κατσέλη, αναζητά ένα νέο τρόπο διαχείρισης που δεν έχει καμιά σχέση με πλειστηριασμούς ή ξεπούλημα. Και στην περίπτωση αυτή «μπούσουλας» της ρύθμισης είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ που προτείνει μια σειρά από λύσεις, όπως:

1. Μειωμένες δόσεις και περίοδος χάριτος, αναβολή πληρωμής της δόσης για συγκεκριμένο διάστημα, μειωμένο επιτόκιο για το υπόλοιπο του δανείου. Αυτά είναι βραχυπρόθεσμα μέτρα.
2. Υπάρχουν και τα μακροπρόθεσμα που προβλέπουν π.χ. την αλλαγή του επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό, την δια βίου μείωση του επιτοκίου ή του περιθωρίου κέρδους, μερική διαγραφή κ.λπ.
3. Η λύση της οριστικής διευθέτησης που προτείνει ο Κώδικας περιλαμβάνει π.χ. τη μεταβίβαση ή πώληση του υποθηκευμένου ακινήτου, την πληρωμή ενοικίου αντί δόσης, την ανταλλαγή με στεγαστικό δάνειο μικρότερης αξίας ή με ακίνητο μικρότερο, την πώληση και χρηματοδοτική μίσθωση. Στην περίπτωση της πώλησης του ακινήτου, θα συμφωνείται η βέλτιστη τιμή από τα τρία μέρη (τράπεζα, δανειολήπτης, εταιρεία διαχείρισης) και πιθανότατα ένα «κούρεμα» του δανείου ώστε ο ιδιώτης να απαλλαγεί οριστικά από το βάρος του δανεισμού.

Όλα εξαρτώνται βεβαίως από το προφίλ του δανειολήπτη, αν είναι π.χ. φερέγγυος, η εικόνα των πληρωμών μέχρι να καταστεί «κόκκινος», η πρόθεσή του να συνεργαστεί κ.λπ.

Πηγή: thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις