Παραμένει το αδιέξοδο στην Ειδομένη, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες, παρά τις προσπάθειες αστυνομίας και οργανώσεων να τους πείσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα.
Η προθεσμία τριών ημερών που τους είχε δοθεί γραπτώς την περασμένη Πέμπτη εξέπνευσε την Κυριακή και μόλις μερικές εκατοντάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για την πρωτεύουσα.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο, άνθρωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνονταν στους εγκλωβισμένους και με κάλεσμά τους από τα μεγάφωνα στην αραβική γλώσσα τους ζητούσαν να συγκεντρώσουν τα υπάρχοντά τους και να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για την Αθήνα, όπου θα φιλοξενηθούν στο Κλειστό του Τάε Κβον Ντο, σύμφωνα με το Έθνος.
Εθελοντές προσέγγιζαν οικογένειες εξαθλιωμένων προσφύγων, που εδώ και δύο εβδομάδες διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες στον πρόχειρο καταυλισμό, για να τους εξηγήσουν πως δεν έχουν ελπίδες να περάσουν τα σύνορα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η Ειδομένη θα έχει αδειάσει και ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει.
«Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια ώστε να μην πέσει ξύλο. Ωστόσο μέσα σ' ένα κράτος μια κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους. Πιθανώς με λεπτότητα, πιθανώς με τρυφερότητα αλλά δεν μπορεί να έχεις τη σιδηροδρομική γραμμή κατειλημμένη 10 ημέρες, οφείλεις σαν κράτος να αντιδράσεις» είπε.
Όσον αφορά στους μετανάστες που θα γυρίσουν πίσω, τόνισε ότι «θα εφαρμοστούν οι νόμοι. Οι νόμοι λένε το εξής. Όσοι θέλουν να κάνουν αίτηση ασύλου θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση ασύλου. Δεν κάνουν όμως γιατί δεν θέλουν. Πάρα πολλοί θέλουν να γυρίσουν πίσω μόνοι τους» είπε στο Mega ο υπουργός.
«Έχουμε συνεννοηθεί με τον ΔΟΜ υπάρχει πρόγραμμα οικειοθελούς επιστροφής. Κατά την άποψή μου αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν λύση, είναι ευεργεσία το να γυρίσουν στον τόπο τους. Ακούγεται πολύ άσχημο, εγώ έχω δουλέψει χρόνια στην άλλη πλευρά και πονάω με αυτό που λέω τώρα» ανέφερε ο κ.Μουζάλας, ενώ πρόσθεσε ότι θα «γίνουν και αναγκαστικές επιστροφές, απελάσεις».
Ήδη πολλοί από τους μετανάστες που πέρασαν από αφύλακτα σημεία της μεθορίου έχουν πιαστεί από τις αρχές της γειτονικής χώρας και έχουν επαναπροωθηθεί στην Ελλάδα. Ωστόσο μέχρι και την Κυριακή η πλειονότητα των μεταναστών δεν είχαν μεταπεισθεί και αρνούνταν να αποχωρήσουν.
Την ίδια ώρα, οι ροές προσφύγων συνεχίζονταν ομαλά και ελεγχόμενα, χωρίς τις εντάσεις και τα επεισόδια των τελευταίων ημερών, βάσει του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. που τους κρατά σε απόσταση από τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα διέλευσης.
Ο ρόλος της Frontex
Εντός της εβδομάδας θα φτάσει στην Ειδομένη το κλιμάκιο των ανθρώπων της Frontex που έχουν ήδη εγκαταστήσει εκεί δύο κοντέινερ με τον εξοπλισμό τους, ενώ αναμένεται η αστυνομική παρέμβαση που έχει προαναγγελθεί για την άρση του αδιεξόδου.
Ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι έχουμε ζητήσει 1.600 άτομα, ενώ έγινε πρόταση στο διοικητικό συμβούλιο της Βαρσοβίας να έρθουν στα Σκόπια να κάνουν δακτυλοσκόπηση σε «όσους δεν έχουμε προλάβει να δακτυλοσκοπήσουμε».
Όμως σε κείμενο που απέστειλε η FRONTEX, είπε ο υπουργός, αναφερόταν ότι «συγχρόνως θα καλέσουμε παρατηρητές από τη FYROM, την οποία αναφέρει ως Δημοκρατία της Μακεδονίας ώστε να συμμετέχουν στη επιχείρηση. Είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς σα χώρα αυτό το πράγμα; Παρατηρητές από τη FYROM στα ελληνικά σύνορα; Αυτό ήταν μια αυθαιρεσία της FRONTEX. Στείλαμε γράμμα στον κ. Αβραμόπουλο, ζητήσαμε να μπουν τα πράγματα στη θέση του, μπήκαν στη θέση τους» είπε.
Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι κάτοικοι
Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα.
«Αν μέχρι την Τρίτη δεν έχουν φύγει οι μετανάστες (σ.σ. που δεν μπορούν να περάσουν στην ΠΓΔΜ) από την Ειδομένη είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή.
«Δεν θα αφήσουμε να μπει άλλο λεωφορείο στην Ειδομένη. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» τονίζει η κ. Σουπλή και προσθέτει πως «δεν υπάρχει άλλη υπομονή».
«Στην αρχή οι κάτοικοι βοηθούσαν πολύ τους μετανάστες με ρούχα, φαγητά κ.ά. Βοηθούσαμε όσο μπορούσαμε όλοι μας. Πλέον οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει από τα μέσα Αυγούστου του 2015, όταν αυξήθηκε η ροή. Υπήρξε Σαββατοκύριακο που είχαμε 9.500 άτομα, σε ένα χωριό μόλις 100 κατοίκων» επισημαίνει η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!