Το μικρότερο ποσοστό "αιώνιων" φοιτητών στο Δημοκρίτειο


Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που παρέδωσαν στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπουλού όχι μόνο επανέρχονται οι αιώνιοι φοιτητές, αλλά μπορούν να επανεγγραφούν στις σχολές όσοι είχαν διαγραφεί με τον προηγούμενο νόμο.

Ταυτόχρονα, επανέρχεται το πανεπιστημιακό άσυλο ακριβώς όπως ήταν πριν τον νόμο Διαμαντοπούλου, ενώ πλέον οι φοιτητές θα μπορούν και πάλι να συμμετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

Ολική επαναφορά των λεγόμενων αιωνίων φοιτητών. Όσοι εξ' αυτών μάλιστα έχουν διαγραφεί βάσει του προηγούμενου νόμου μπορούν να επαναγγραφούν στις σχολές τους με πλήρη αίτηση. Συνολικά πάνω από «συνταξιούχοι» 150.000 φοιτητές θα συνεχίσουν να λιμνάζουν στα Ιδρύματα.
Η ιδιότητα του φοιτητή θα διατηρείται μέχρι την απονομή τίτλων σπουδών.
Φοιτητές που έχουν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης προσαυξανόμενο κατά δύο έτη δεν θα δικαιούνται παροχές σίτισης, στέγασης, διευκολύνσεων για τις μετακινήσεις και τις μετεγγραφές
Οι φοιτητές θα έχουν το δικαίωμα να διακόψουν τις σπουδές τους με έγγραφη αίτηση για όσα εξάμηνα ή μη επιθυμούν χωρίς όμως να έχουν τη φοιτητική ιδιότητα στο σχετικό διάστημα
Επανέρχεται η συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές για την ανάδειξη των πρυτανικών Αρχών, που είχε καταργηθεί. Όσοι περισσότεροι ψηφίσουν τόσο μεγαλύτερο βάρος θα έχει η ψήφος τους
Στο εξής υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη θα μπορεί να θέσει μόνο καθηγητής πρώτης βαθμίδας του ίδιου ιδρύματος
Μέσα σε 50 ημέρες από την ψήφιση του νόμου θα πρέπει να γίνουν ξανά πρυτανικές εκλογές σε όλα τα ιδρύματα εκτός από όσα έκαναν εκλογές με βάση τις τροπολογίες που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση
Οι εκλογές θα γίνουν ξανά με κάλπες και μόνο αν αποτύχουν δύο φορές, αν δηλαδή τις κλέψουν ή τις καταστρέψουν οι φοιτητές.
Οι φοιτητές θα συμμετέχουν με εκπροσώπους στα όργανα διοίκησης, δηλαδή στη σύγκλητο, σχολή, τμήμα κτλ.
Επανέρχεται το πανεπιστημιακό άσυλο με την ίδια διατύπωση που είχε πριν από την κατάργηση του από τον νόμο Διαμαντοπούλου.

ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΑΙΩΝΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΠΘ

«Εμείς έχουμε το μικρότερο ποσοστό των αιώνιων φοιτητών. Είμαστε το μοναδικό πανεπιστήμιο, το οποίο έχει μονοψήφιο ποσοστό λιμναζόντων φοιτητών και δεν μας δημιουργεί κανένα πρόβλημα», είπε στο «Χρόνο» ο πρύτανης του ΔΠΘ Αθανάσιος Καραμπίνης.

Ο ίδιος τόνισε πως «έχουμε μπει σε μία λογική να λέμε στα παιδιά να μην καθυστερούν, τα παιδιά βλέπουν ότι γίνεται δουλειά και άρα δεν έχουμε ιδιαίτερες καθυστερήσεις και δεν χρειάστηκε να διαγράψουμε πολλούς. Άρα αυτοί που θα επανέλθουν θα είναι λίγοι. Το ποσοστό είναι γύρω στο 6-7%. Υπάρχουν, όμως, κεντρικά πανεπιστήμια στα οποία το ποσοστό των λιμναζόντων φοιτητών είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό των ενεργών. Εκεί δεν ξέρω αν είναι πρόβλημα λειτουργικότητας του πανεπιστημίου, αλλά κάποιος μπορεί να συζητάει και τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της παρέμβασης. Τα κονδύλια στα πανεπιστήμια δίνονται με βάση τον αριθμό των ενεργών φοιτητών».

Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για ενοποίηση ΑΕΙ και ΤΕΙ, ο πρύτανης του ΔΠΘ επιφυλάχθηκε λέγοντας ότι υπάρχει μια στρέβλωση και πως τόσο τα πανεπιστήμια όσο και τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν διακριτικούς ρόλους. «Δυστυχώς κάπου ως χώρα έχουμε καταργήσει αυτή τη διακριτικότητα. Είμαστε όλοι απαραίτητοι! Υπήρχε μια τάση τα εκπαιδευτικά τεχνολογικά ιδρύματα να εξισωθούν στα «χαρτιά» με τα πανεπιστήμια. Αυτό είναι λάθος, γιατί είναι άλλος ο ρόλος τους. Ο ρόλος τους είναι να γεμίσουν την τεχνολογική εκπαίδευση με αποφοίτους, που η χώρα μας δεν έχει τεχνολόγους. Όλα τα παιδιά θέλουν να τελειώνουν ένα πανεπιστήμιο και δυστυχώς τον τεχνολογικό τομέα τον έχουμε αφήσει κενό. Δυστυχώς εμείς το έχουμε λίγο απαξιώσει. Υπήρχε πάντοτε μία τάση και από το εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και από όλους γενικά ...«όλοι πανεπιστήμια». Στα ΤΕΙ και στα ΑΕΙ υπάρχουν και καλά και λιγότερο καλά τμήματα. Δε μπορούμε έτσι άκριτα ούτε να τα ενώσουμε ούτε να τα καταργήσουμε. Νομίζω πως κανείς θα πρέπει να κάτσει να το δει τμήμα προς τμήμα, κι αν χρειάζεται να το ενισχύσει».

Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στην έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων που προγραμματίστηκε αμέσως μετά τις γιορτές. Ειδικότερα η σύνοδος συγκαλείται στις 8 και 9 Ιανουαρίου, οπότε οι πρυτάνεις αναμένεται να συζητήσουν αναλυτικά τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.


Πηγή: xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις