Χριστουγεννιάτικο πάθημα των εθνοπατέρων!


Στην εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη, παραμονή Χριστουγέννων, λίγα χρόνια πριν πει τη γνωστή, ιστορική φράση στη Βουλή ο μεγάλος εκείνος πολιτικός, «δυστυχώς επτωχεύσαμε», συζητείτο στην αίθουσά της, ο κρατικός προϋπολογισμός.

Η συζήτηση άρχισε γύρω στις 8 το βράδυ και τον λόγο ζήτησαν πολλοί βουλευτές για να αναπτύξουν τις απόψεις τους. Οι αγορεύσεις συνεχίζοντο και πέραν της 12ης, όποτε ο φύλακας της εισόδου της αιθούσης, μόλις είδε ότι η συνεδρίαση δεν πρόκειται να τελειώσει, νηστικός και νυσταγμένος όπως ήταν, πήρε τα πράγματα του κι έφυγε για το σπίτι του.




Ο Τρικούπης στο βήμα της Βουλής

Κάποιοι λωποδύτες που περνούσαν από εκεί, είδαν τα φώτα αναμμένα και άκουσαν φωνές από τις αγορεύσεις των βουλευτών, μπήκαν από περιέργεια να δουν τι γίνεται.

Αριστερά της εισόδου ήταν το βεστιάριο, όπου ήταν κρεμασμένα τα παλτά των βουλευτών. Μόλις διαπίστωσαν ότι έλειπε ο φύλακας, τους μπήκε η ιδέα να κλέψουν τα παλτά!


Από το μόλις διακρινόμενο δεξιά παράθυρο της Παλιάς Βουλής, λωποδύτες έκλεψαν τα παλτά των βουλευτών κι έγιναν... καπνός

Άνοιξαν το παράθυρο και άρχισαν να πετούν τα παλτά έξω, στην πλευρά, εκεί που σήμερα είναι στημένο το άγαλμα του Τρικούπη. Στη συνέχεια, έφεραν ένα καρότσι και ανενόχλητοι τα μετέφεραν και τα έκρυψαν σε μια αποθηκούλα της κατοικίας τους, κοντά στο Μοναστηράκι.

Όταν τέλειωσαν οι αγορεύσεις κι έγινε η ψηφοφορία, νυσταγμένοι βουλευτές και υπουργοί άρχισαν να αποχωρούν από την αίθουσα. Μόλις πήγε στο βεστιάριο να πάρει το παλτό του ο βουλευτής Βιτάλης, έκπληκτος είδε να έχουν κάνει φτερά όλα τα παλτά! 




Δημοσίευμα της εποχής για τα παλτά

Τότε, είδαν ανοιχτό το παράθυρο και κατάλαβαν την κλοπή! Ειδοποίησαν τον αστυνομικό διευθυντή Δημήτρη Μπαϊρακτάρη που έμεινε σε μια απόσταση διακοσίων μέτρων, στην οδό Βησσαρίωνος, πίσω από το Οφθαλμιατρείο και τον ενημέρωσαν για την κλοπή.

Οι δύσμοιροι βουλευτές και υπουργοί άρχισαν να αποχωρούν τουρτουρίζοντας, αφού φορούσαν μόνο το γιλέκο τους ως πανωφόρι και τράβηξαν για τα σπίτια τους.






Η κλοπή των παλτών: Οι βουλευτές κατά την είσοδό τους στη Βουλή και κατά την έξοδό τους...

Τα παλτά βρέθηκαν λίγες μέρες μετά, από τα σαΐνια του Μπαϊρακτάρη, στοιβαγμένα σε αποθήκη του Εβραίου εμπόρου Γιουσουρούμ στο Μοναστηράκι, όπου πρόλαβαν και τα πούλησαν οι τολμηροί λωποδύτες…

Το πάθημα των βουλευτών έγινε και τραγούδι. Μάλιστα, τις Απόκριες είχαν φτιάξει και σχετικό άρμα και εκείνοι που το συνόδευαν, τραγουδούσαν το πάθημα των εθνοπατέρων με τον σατιρικό στίχο:

«Ρεζίλη τους εκάνανε, τους 'κλέψαν τα παλτά, με τα γιλέκα βγήκανε, μέσ΄ την παγωνιά, καημένε βουλευτά!»...


Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δημοσίευση των αναρτήσεων έγκειτο στα πλαίσια ενημερωτικού blog και όχι δημοσιογραφικού . Οι αναρτήσεις, κρίνονται οι κατάλληλες από τους διαχειριστές και συγγραφείς και για αυτό γίνετε αναδημοσιευση μέσα από τον δικό μας ιστοχωρο ,διατηρώντας και τηρώντας την νομιμότητα αναδημοσιευσης.Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΕΑ * MACEDONIA NEWS δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις